Levensworsteling
Ik mocht dit boek lezen voor de boekenreizigersclub.
Ik heb al eerder boeken van Victor mogen gelezen, dit waren thrillers. Nu gaat hij over op een autobiografie over zijn leven vanuit Slovenië naar Nederland.
De cover toont een jonge die uitkijkt door een treinraampje over een wijds land met een huis. De ondertitel toont aan dat het om een autobiografisch boek gaat.
Het verhaal begint met een proloog waarin Viktor samen met zijn moeder per trein naar Nederland gaat waar zijn vader al enige tijd verblijft. Viktor probeert zich aan te passen om bij de klasgenoten aansluiting te vinden, wat zeker niet altijd gemakkelijk is. Vervolgens wordt je als lezer meegenomen in de verhaallijn van Viktor.
In het begin is het verhaal lastig te volgen en heb je zeker de stamboom van in het begin als leidraad nodig om te begrijpen welke vele namen in het verhaal waar staan in het familieleven. Voor epub lezers is dit wel wat lastiger. Stap voor stap kom je meer te weten over de emigratieachtergrond die deze familie heeft. Viktor weet je met een rauwe schrijfstijl kennis te laten maken met zijn ervaringen hier in Nederland, maar ook in het ‘oude Joegoslavië’ van weleer. Hij geeft inzichten in hoe de volkeren onderling met elkaar oorlog voeren en waarom. De hoofdstukken schommelen niet alleen tussen heden en verleden, echter ook tussen Slovenië en Nederland. Het regelmatig heen en weer schrijver over beide landen, laten zien waarmee hij worstelt, wat hem raakt en hoe hij zich hieruit zelf weer opbouwt om het leven hier in Nederland weer op te kunnen pakken.
Het is een heel interessant boek om te lezen echter niet heel eenvoudig. Je kan het boek niet ‘even’ weg leggen, maar moet goed bij het verhaal blijven om helder te houden hoe situaties in elkaar zitten. Viktor heeft het boek wat afstandelijk geschreven om zo de objectiviteit over zijn leven goed neer te kunnen schrijven. Juist door deze afstandelijkheid kom je niet echt gemakkelijk in het boek. Wel bereikt hij daarmee dat je als lezer beseft hoeveel moeite jeugdige immigranten hebben om zich in een nieuw land neer te zetten en zijn eigen authenticiteit niet te verliezen. Helaas nog steeds een zeer actueel onderwerp.