Een vloeiend verhaal in vloeiende taal

Pirayaani 01 oktober 2025
Met Tandenjager schreef Auke Hulst een schelmenroman, een historische roman en een briefroman ineen. Het huiveringwekkende verhaal speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw en zit bomvol bravoure, geweld, opium, drank, bloed, lust en seks. Hulst sleept je mee naar de slagvelden rond Waterloo, de adellijke stadsvilla’s in Amsterdam, de krotten in Londen en de suikerplantages in Suriname.

Hulst schrijft in een gedetailleerd magisch-hyperrealistische stijl waarin je de stank, het geraas en licht en donker ervaart alsof je er zelf bij bent. En passant steek je een hoop op, bijvoorbeeld over het gebruik van de tondeldoos en de argandlamp. Met het thema van sociale ongelijkheid en parasitaire verhoudingen weet Hulst ons via een wereld die ver van ons afstaat toch een actuele boodschap te geven.

De uitmuntende kracht van deze roman schuilt in twee punten. Ten eerste laat Hulst alle verhaalelementen listig in elkaar overvloeien, het verhaal voelt nergens gekunsteld en blijft toch verrassen. Ten tweede laat hij het taalgebruik van het verleden samenvloeien met taalgebruik van het heden.

Tandenjager is een ijzersterke kandidaat voor de Boekenbon Literatuurprijs. Auke Hulst heeft op een vloeiende manier een wervelende en hyperrealistische wereld geschapen. De lezer die zijn tanden in deze uitmuntende roman durft te zetten, zal een onvergetelijk avontuur beleven en herhaaldelijk naar adem moeten happen.

Meer recensies van Pirayaani

De Franse antropologe Valerie Moret vertrekt naar Benin om zich te verdiepen in de voodoocultuur en raakt in de ban van een professor. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een meeslepend verhaal voor tieners over de zoektocht naar wie je echt bent en naar wie je vriend is onderweg. 'Spannend. Grappig. Ontroerend.' – Proeflezers over Keerpunt