Geestelijk gezond in tijden van sociale media

Pirayaani 27 december 2025
Het lezen van Liever moe dan lui kost flink wat inspanning. Ik vraag me dan ook af of dit boek van Erik Scherder wordt (uit)gelezen door de doelgroep.

Liever moe dan lui laat zien dat we het liefst streven naar zo min mogelijk lichamelijke en mentale inspanning. Het eerste leidt tot comfort maar ook tot allerlei welvaartsziektes. Het tweede leidt tot verlies van cognitieve vaardigheden, een lager IQ en een grotere kans op dementie op latere leeftijd; bovendien trainen we ons zelfregulerend vermogen daardoor te weinig, waardoor we steeds meer moeite hebben om over allerlei drempels in ons leven te stappen.

De hoogleraar onderbouwt hij zijn beweringen met de resultaten van wetenschappelijke studies (er is een referentielijst opgenomen). Het gaat daarbij vaak om epidemiologische studies die statistische verbanden aantonen, die niet noodzakelijkerwijs oorzakelijk zijn. Zo is er een studie waaruit zou blijken dat je kans om te overlijden twintig procent lager ligt als je boeken leest. Omdat die studie geen bewijs voor een oorzakelijk verband levert, schrijft Scherder voorzichtigheidshalve dat boeken misschien je leven verlengen.

Scherder slaat een brug tussen wetenschap en samenleving door in te gaan op de aangetoonde gevolgen voor onze gezondheid van ons ongebreidelde gebruik van de sociale media, AI, gezondheidsapps en de stofzuigerrobot.

Liever moe dan lui lijkt op een hoorcollege zoals hij die op televisie geeft, waar de kracht schuilt in de brug tussen controleerbare, wetenschappelijke kennis en actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Maar niet alle lezers zitten erop te wachten om aan het denken te worden gezet. Zij worden liever geïnspireerd door een influencer of zijn op zoek naar hapklare en praktische tips die hen activeren. Voor hen is dit boek minder geschikt.

Dr. Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit. Door publicatie van tien boeken en veelvuldige televisieoptredens weet hij een breed publiek te bereiken met wetenschappelijke inzichten uit zijn vakgebied.

Meer recensies van Pirayaani