Dido Michielsen legt haar pantser af in een ontroerend memoir
Dido Michielsen was als kleuter dol op haar vader, totdat hij van haar moeder scheidde. Haar liefde sloeg om in wrok en om zich tegen haar verdriet te wapenen trok ze een pantser op. Zestig jaar later poogt ze haar veronderstelde vaderwond alsnog te helen. Verborgen vader is een openhartig memoir over haar zoektocht naar wie haar vader in werkelijkheid was.
Vader Rudy Michielsen (1918-1994) werd in Soerabaja geboren en was een verwend, weinig empathisch en bij tijden onaangenaam mens. Als KNIL-beroepsmilitair werd hij door de Japanners krijgsgevangen genomen en in een hellship naar Japan gebracht, waar hij in een koperfabriek dwangarbeid moest verrichten. Na de capitulatie vocht hij in de dekolonisatieoorlog. Het waren jaren waarin hij veel meemaakte en een hoop ellende zag, jaren die hem volgens zijn dochter voor het leven tekenden, hoewel hij er geen jappenhaat aan overhield en voorstander van een onafhankelijk Indonesië bleek te zijn. Na terugkeer in Nederland hertrouwde hij met Girly. Hun eerste zoontje werd te vroeg geboren en stierf snel. Daarna werd Dido geboren. Zij blijft zichzelf jarenlang kwellen met de nare gedachte dat haar vader in de oorlog mogelijk een moordenaar was, gemarteld was of had. Waren zijn oorlogsjaren een geldig excuus voor zijn onaangename persoonlijkheid?
Dido Michielsen schrijft vlot en precies en laat de lezer niet zinken in drijfzand van zwartgallige emoties. Ontgoocheld schildert ze een meedogenloos portret van een egoïstische en destructieve vader en beseft dat ze uiteindelijk de vaderwond, die ze weer had open gepulkt, zelf zal moeten laten genezen. Met het tonen van haar eigen kwetsbaarheid in dit boek laat ze zien dat ze stukje bij beetje haar pantser weet af te leggen. Het boek ontroert daardoor niet alleen, het is door de heldere uitleg van de oorlogen in de Oost ook leerzaam voor een breed publiek.
Verborgen vader bevat een stamboom, een tijdslijn, verwijzingen en een aantal foto’s van de schrijfster en haar vader.
Dido Michielsen (1957) is schrijfster van romans en non-fictie. Met haar debuutroman Lichter dan ik won ze in 2020 de Nederlandse Boekhandelsprijs. Michielsen heeft Indische voorouders.
Ik dank Hebban en uitgever Hollands Diep voor het recensie-exemplaar.
Ik dank Hebban en uitgever Hollands Diep voor het recensie-exemplaar.