Moord zonder spanning

Sander Sander
10 mrt 2021

Helene Flood is ervaringsdeskundige in haar baan als psycholoog. Met die gedachte was mijn verwachting dat er een krachtige spanningsboog op psychisch vlak aanwezig zou zijn. De therapeut leent zich daar zeker voor.

De therapeut slaag volledig op hoofdrolspeelster Sara die haar baan als psychologe vanuit haar praktijk aan huis uitvoert. Haar man Sigurd vertrekt op een ochtend voor een uitje met zijn vrienden. Tijdens 1 van de sessies met een cliënt ontvangt Sara een voicemail dat hij in aangekomen.
Als Sara hem verder niet meer te pakken krijgt is er in eerste instantie weinig aan de hand. Pas als zijn vrienden bellen om te vragen waar Sigurd blijft, slaat de stemming bij Sara om.

Al snel blijkt Sigurd vermoord te zijn waardoor de politie en onderzoek op start. Gedurende het onderzoek zijn er een aantal momenten waarin Sara en de politie over de gebeurtenissen spreken. Zien ze haar als verdachte of toch niet en laten ze nog niet het achterste van hun tong zien?
Wat Sara het meest beangstigend vind zijn de nachtelijke geluiden en veranderingen in huis. Wil iemand haar gek maken of denkt ze alleen maar iets te horen? Je merkt wel iets aan stress die dit bij Sara veroorzaakt. Dit is niet extreem aanwezig en het wordt ook niet krachtig omschreven waarbij je de spanningen voelt.

Het grootste deel van het verhaal zijn omschrijvingen waar Sara mee bezig is. Gesprekken met een cliënt, gesprekken, reizen etc die je als lezer een beeld moeten geven van het leven. Hierdoor wordt het verhaal wel redelijk vlak en soms zelfs saai waardoor je moeite moet doen om in het verhaal te blijven. Voor mij is de grootste oorzaak van de oppervlakkige vertellingen waarin geen spanning en psychologisch effect voelbaar is. Aan het slot komt er nog heel even iets van tempo in wat een spannend slot doet vermoeden, maar ook niet waar kon maken. De onthulling van een laatste vermoeden van Sara is verrassend maar kan het geheel voor mij niet meer redden.

Meer recensies van Sander