Advertentie

Bernard Minier staat al een aantal jaar met stip in de top 3 van favoriete auteurs op het gebied van psychologische thrillers.

Afdaling is wat mij betreft niet zijn beste werk met Martin Servaz in de hoofdrol, tot nu toe. Waar de kracht in de vorige boeken op het gebied van psychologische kracht (zowel bij personages als het binnendringen bij de lezer) lag, mist Afdaling deze scherpte een beetje.

Na het vorige boek, waarin Servaz nog net zijn zoon heeft weten te redden, is Servaz disciplinair in de problemen geraakt. Na een onverwacht telefoontje vertrekt hij halsoverkop naar Aiguesviv waar na lange tijd stilte weer signalen van Marianne zijn vernomen.

Al kort na aankomst wordt een lichaam gevonden dat aan een eerdere dode doet denken. Al snel stapelen de gebeurtenissen zich op en wordt door een steenlawine het dorp moeilijk bereikbaar. Hierdoor rolt Martin Servaz vanzelf in deze zaak die door een aantal oude bekenden wordt geleid. Door zijn schorsing is Servaz tot de zijlijn veroordeeld. Dit weerhoud hem er echter niet van alles op alles te zetten om duidelijkheid te krijgen.

Als alle gebeurtenissen samenvallen komt Servaz tot een onaangename hereniging met zijn verleden.

Zoals gewoonlijk is er een goede balans tussen de gebeurtenissen, personages en omgeving. De omgeving komt goed tot zijn recht en vraagt om gezien te worden. De personages zitten goed in elkaar. Wel is de rol van Martin Servaz aan de zijlijn minder overtuigend. Het komt hierdoor allemaal net iets minder sterk over. Ook de interactie uit de voorgaande boeken met Hirtmann is nu niet aanwezig. Hierdoor mist op het psychologische vlak toch wel enige kracht omdat ik minder in het verhaal werd meegesleept dan dat in de vorige boeken het geval was.

Er spelen een aantal zaken in het dorpje. Waar Martin in een moordonderzoek terecht komt, is hij ook bezig met Marianne. Alles wijst er op dat ze in de buurt is, maar waar is ze en waarom komt ze dan niet te voorschijn? Een steeds groter wordende onvrede bij de bewoners moet de spanning opschroeven naar het hoogste niveau. Dit lukt slechts voor een klein deel waardoor Afdaling niet geweldig, maar wel goed is.

Reacties op: Vast in de bergen

41
Afdaling - Bernard Minier
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken