Advertentie

De jongen en de gorilla is een prentenboek over rouw geschreven door Jackie Azúa Kramer. De illustraties zijn gemaakt door Cindy Derby.
De illustraties zijn somber, ingetogen en weinig gedetailleerd. Dit past erg bij de sfeer die het boek wil weergeven. Met waterverf worden prachtige effecten gecreëerd. Deze illustraties zijn erg passend bij het verhaal.

De jongen en de gorilla gaat over een jongen (zonder naam) die zijn moeder is verloren. Hij rouwt om haar en zit met vele vragen. De gorilla is een fantasie-figuur in het verhaal. Ik kan niet meteen plaatsen waarvoor de gorilla een metafoor is. Een eenduidige verhaallijn merk je als lezer niet meteen op in het boek. De jongen komt met vragen zoals; ‘Waar is mama naartoe gegaan?’ en ‘Kan mama niet weer thuiskomen?’. Vragen die kunnen voorkomen bij kleine kinderen in rouw. De gorilla geeft dan antwoord op de vragen. Aan het einde van het boek neemt de gorilla meer afstand en vindt de jongen terug wat connectie met zijn vader die natuurlijk ook rouwt om zijn partner.

Het boek is net mooi omdat het zo weinigzeggend is. Oké, dit kan ik moeilijk verklaren. Wat ik wil zeggen is dat het geen grootse antwoorden wil geven op moeilijke vragen maar wel wil aanduiden dat die rouwende gevoelens, vragen, dat bevreemdend gevoel er mag zijn.

Hoewel ik de rol van de gorilla een beetje bizar vind en niet goed kan plaatsen, vind ik dit boek toch erg mooi. Het laat je met een vreemd gevoel achter. Een gevoel waarbij je niet goed weet hoe deze te plaatsen en laat net dit punt een goede opener zijn om het gesprek te kunnen aangaan met kleine kinderen.

Reacties op: De jongen en de gorilla

7
De jongen en de gorilla - Jackie Azúa Kramer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners