Heftig verhaal vol onmacht en wanhoop

Shel Wildvang Shel Wildvang
27 mrt 2021

Anna Ellory ken je misschien al van haar debuutroman De meisjes van Ravensbrück. Een boek dat trouwens ook nog op de TBR-stapel ligt. Ellory schrijft fictieve verhalen waarbij ze stukjes waargebeurde gebeurtenissen uit de geschiedenis verwerkt.

De puzzelvrouwen van Berlijn speelt zich af ten tijde van 1989. Lotte, Rune en hun moeder vluchten weg van hun huis. 10 jaar later wonen Rune en Lotte bij hun papa. Lotte herinnert zich niet meer veel van vroeger. Rune wel, maar die zou liever willen vergeten. Dan komt er een brief aan voor Rune en Lotte. Is hij van mama? Wat staat erin? Waarom heeft papa hem verscheurd? Lotte wil onafhankelijk zijn en wil weten wat dit allemaal betekent. Ze hoort over de puzzelvrouwen. Ze trekt erheen voor hulp..

De synopsis deed mij vermoeden dat ik meer te weten zou komen over het leven ten tijde van de Berlijnse muur. Wat heerste er allemaal tussen Oost en West? Deze verwachting is naar mijn gevoel niet echt ingelost. Het verhaal heeft zeker veel elementen die met dit thema verweven zijn maar echt veel meer inzicht heb ik niet echt gekregen. Wel is mij duidelijk hoe verschrikkelijk het leven kon zijn aan beide kanten!

De hoofdverhaallijn speelt zich eerder af in de huiselijke sfeer. Hoe destructief kan een gezin zijn en worden. Hoe kan een invloedrijk persoon zijn macht uitoefenen en zijn wil laten gelden. Deze verhaallijn bezorgde mij de kriebels. Onderhuids voelde je de onmacht, de frustratie en de wanhoop.

De personages zijn volhardend en daadkrachtig. Lotte sluit je gewoon in je hart; zo oprecht, zachtaardig en toch volwaardig en volwassen! Met momenten vond ik het wel moeilijk voorstelbaar hoe sterk zij als persoon is. Rune, een gebroken jongen door hetgeen hij allemaal heeft moeten doormaken. Hij vecht met zichzelf en zijn loyaliteit. Maar ook de zijpersonages, die een steeds grotere rol in het verhaal innemen, zijn hartverwarmend.

Ik moet zeggen dat bepaalde scenes wel erg heftig omschreven zijn. Het leek wel een beetje alsof het het toppunt van extremiteiten moest voorstellen.

Een sterk uitgewerkt verhaal met een mooie boodschap tegen een historische achtergrond.

Meer recensies van Shel Wildvang