Uniek familieverhaal

Shel Wildvang Shel Wildvang
7 mrt 2022

Sue Smethurst is journaliste van beroep. Via haar man leerde ze het waargebeurde verhaal van haar schoonfamilie kennen. Haar man Ralph is namelijk de kleinzoon van Mindla en Michael, het koppel waar dit boek over gaat. Ze had het gevoel dat dit verhaal vertelt moest worden.

Mindla en Michael ‘Kubush’ Horowitz leren elkaar kennen. Kubush is op dat moment clown bij het rondtrekkende circus Staniewski. Het Joodse koppel trouwt en ze krijgen een zoontje, Gad, terwijl de sfeer in Polen begint te veranderen. De nazi’s zijn binnengevallen en nemen het roer over. Het gezin raakt van elkaar gescheiden door het front. Mindla besluit Warschau te verlaten om naar Kubush te gaan. Door het circus weet het gezin valse papieren te bemachtigen die ervoor zorgen dat ze van de nazi’s weten te ontsnappen. Maar hun strijd is nog niet gestreden..

Dit verhaal is knap opgebouwd. Het verhaal wordt chronologisch verteld voor, tijdens en na de oorlog. In korte hoofdstukken en vlotte taal krijgen we meer zicht op dit gezin en hun geschiedenis. Hun angst, verdriet en hun hoop zijn voelbaar. Ondanks dat dit verhaal waarheidsgetrouw is leest dit boek toch als een roman. Veel gebeurtenissen volgen elkaar op.

De unieke setting, het circus, maakt dit boek toch net wat anders als de vele andere oorlogsverhalen. De toegevoegde foto’s op de schutbladen zijn erg ontroerend. In dit boek wordt je meegenomen van Polen naar Rusland, Afghanistan, Kenia, … tot uiteindelijk Australië.

Een benauwend verhaal over verlies, trauma, onvoorwaardelijke liefde en de strijd naar vrijheid.

Meer recensies van Shel Wildvang