Bijzonder, betekenisvol verhaal over seksualiteit, identiteit en het leven op de middelbare school
Ik ben uitgekozen om mee te doen met de leesclub van De Leesfabriek en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff over het boek: ‘De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam’. Een bijzonder boek over identiteit, seksualiteit en het overleven van de middelbare school.
Alec is een 19-jarige scholier in Amsterdam. Hij heeft een moeizame schoolcarrière gehad, weet niet goed wat hij in de toekomst gaat doen en op relatiegebied wil het ook niet echt lukken. Als tijdens een saaie geschiedenisles Bjorn ineens de klas inkomt, lijkt het wel of Alec wakker wordt en vanaf dat moment start zijn zoektocht naar zichzelf. We volgen Alec het gehele schooljaar, gedurende feestjes, momenten met vrienden en lessen op school en ontdekken samen met Alec wie hij nu eigenlijk is en waar hij voor staat.
Ik heb dit boek in twee dagen uitgelezen en vond het een erg bijzonder verhaal. Hoewel er geen sprake is van veel spanning of actie (eigenlijk verklapt de flaptekst van het boek al grotendeels wat je in het verhaal zelf kunt verwachten), leest het boek fijn weg en blijft het interessant om te lezen hoe het verhaal vordert.
Alec is een fijn personage om te volgen, omdat hij erg realistisch is. Hij is een normale jongen, op een normale school en komt uit een heel normaal gezin. Als Nederlandse lezer kon ik mij goed vinden in het leven van Alec, dit was heel herkenbaar. Doordat je als lezer Alec’ gevoelens en gedachten meekrijgt, wordt Alec een soort beste vriend waar je graag mee praat. Zijn twijfels en overpeinzingen zijn ook in zekere mate herkenbaar. Ik ben zelf al iets ouder, maar het gevoel dat je je afvraagt wie je bent, waar je voor staat en waar je bij hoort, komt mij zeker wel bekend voor. Dit boek is dus zeker niet alleen voor jongeren die twijfelen aan hun geaardheid. Dit boek is zoveel meer en ik weet zeker dat iedereen die het leest wel iets herkenbaars erin aantreft.
Bjorn is een apart personage. Hoewel de flaptekst doet vermoeden dat hij een grote rol in het verhaal zal spelen, had ik het idee dat hij vooral een grote rol in het hoofd van Alec speelt. Bjorn zet Alec aan het denken, zorgt ervoor dat hij zichzelf durft te zijn. Hij is de katalysator die Alec doet beseffen wie hij is. De interactie tussen de twee personages is namelijk helemaal niet zoveel aanwezig en de interactie die er is, vond ik niet overweldigend van betekenis. Toch speelt Bjorn een bijzondere rol in het verhaal met zijn diepzinnige uitspraken, vrije geest en kenmerkende voorkomen.
Hoewel de flaptekst misschien doet vermoeden dat het boek vooral voor middelbare scholieren bestemd is, vind ik dit zeker niet het geval. Dit boek is als ‘oudere’ lezer ook goed te lezen en zou op de middelbare school wat mij betreft verplichte kost moeten zijn. Het taalgebruik is bijna poëtisch en de manier waarop de scholieren met elkaar praten is ook zeker volwassenen te noemen. De mate waarin drugs en alcohol genuttigd wordt in dit verhaal is ook niet per se voor jongere scholieren geschikt. Het boek staat bol van de diepzinnige uitspraken en mooie quotes, verwijzingen naar filosofie en geschiedenis, zinnen die je nog zeker een lange tijd na het dichtslaan van het boek zullen bijblijven.
Als je op zoek bent naar een vrolijk, luchtig coming-of-age-verhaal, is dit boek misschien niet helemaal waar je naar op zoek bent. Het einde is dan misschien een teleurstelling, hoewel ik het persoonlijk een mooi afgerond, passend en realistisch einde vond. Dat betekent niet dat dit boek pessimistisch en negatief is, integendeel. Maar dit verhaal is geen typisch verhaal over een jongen die worstelt met zijn geaardheid.
De titel van het boek is lang, maar als je het verhaal gelezen hebt, ben je het vast met mij eens dat de titel goed gekozen is. Mooi hoe de titel zowel letterlijk als figuurlijk geïnterpreteerd kan worden.
Muziek speelt een grote rol in het verhaal. Ieder hoofdstuk begint dan ook met een stukje uit een songtekst. Alle nummers hebben een bijzondere betekenis voor Stefan, de schrijver van het boek. Een mooi detail. Op Spotify is de complete tracklist te vinden, inclusief een speciaal geschreven nummer voor dit boek.
Als leerkracht is het altijd leuk om over andere docenten te lezen. De Ridder is zo’n leraar waar je aan de ene kant van houdt, maar aan de andere kant ook een afkeer tegen hebt. Ik hoorde van Stefan dat hij (deels) gebaseerd is op een echte docent op een echte middelbare school, maar ik denk dat iedereen wel zijn eigen meneer De Ridder op school gehad heeft.
Ben je op zoek naar een diepzinnig, realistisch verhaal over identiteit en seksualiteit met pareltjes van zinnen, dan past dit boek beter bij je. Ik vond het in ieder geval een mooi verhaal over onderwerpen waar we zeker met elkaar over in gesprek moeten blijven gaan. Dit boek moet wat mij betreft zeker aan de literatuurlijst worden toegevoegd! Ik geef het dan ook 4 sterren.