Vermakelijk verhaal
Vandaag is het mijn beurt in de blogtour van ‘Margot & Olivia’. Een queer roman over vriendschap, onzekerheid, familie, maar bovenal het openstellen voor en vinden van ware liefde. Ik geef dit boek drie sterren en vertel je hieronder waarom.
Olivia wordt ingehuurd door Brendon en Annie om op korte termijn hun droombruiloft te regelen. Als Olivia met het stel een mogelijke trouwlocatie bezichtigt, komt de vriendengroep van Brendon en Annie ook mee. Op het moment dat Margot en Olivia elkaar zien, komen er allemaal herinneringen boven. Margot en Olivia waren namelijk goede, zo niet beste vriendinnen op de middelbare school. Na een intieme, maar kortstondige relatie in hun examenjaar, keert Olivia terug naar haar jeugdliefde Brad en blijft Margot met een gebroken hart achter. Nooit hebben de twee meiden de gebeurtenissen uit het verleden besproken en dus verloopt de ontmoeting ongemakkelijk. Als blijkt dat Oliva niet meer terug naar huis kan door zware waterschade, biedt Margot haar in een opwelling een kamer aan. Wat volgt is een zoektocht naar een nieuwe vorm van vriendschap, het opnieuw winnen van vertrouwen en het onderdrukken van heel veel oude gevoelens…
Margot en Olivia zijn twee leuke personages. Margot is stoer en doet soms wat onverschillig, maar stiekem heeft ze een klein hartje en is ze ontzettend bang om haar vrienden kwijt te raken. Olivia is heel lief, vriendelijk en behulpzaam. Ze wil iedereen het naar de zin maken en heeft graag de controle. Op dat gebied vullen de personages elkaar mooi aan: Margot helpt Olivia ontspannen en Olivia zorgt ervoor dat Margot wat meer praat over haar gevoelens. De interactie tussen de personages is leuk, speels, flirterig en soms best direct, wat het boek op die momenten vlot en lekker laat lezen. Er zitten een aantal hilarische gebeurtenissen in het verhaal, vooral als Kat erbij betrokken is. Dit gaf het boek echt wat extra’s.
Ik stoorde mij echter aan de langdurige overpeinzingen en twijfels van de twee personages. Na 200 pagina’s was ik het een beetje zat en vond ik dat er teveel herhaling in het verhaal zat. Ook vond ik de intieme scènes iets te overheersend. Dit zorgde ervoor dat het boek niet zo snel weglas als ik had gehoopt. Hoewel de grappige gebeurtenissen, speelse interactie en terugkeer van bekende personages bijdroeg aan een leuk verhaal, had het boek van mij iets vlotter mogen verlopen.
Misschien dat dit ook wel kwam door het gebrek aan verrassingen. Het verloop van het verhaal is echt heel voorspelbaar. Ook vond ik het erg jammer dat er het gehele boek wordt toegewerkt naar de bruiloft van Brendon en Annie, waarna we uiteindelijk niet lezen hoe deze daadwerkelijk verlopen is. Echt jammer, want ik keek juist zo uit naar een laatste romantische scène voor alle personages!
Er komen een aantal serieuze onderwerpen aan bod in het verhaal die zeker herkenbaar zullen zijn voor een breed publiek. Zo kamt Margot met verlatingsangst en heeft ze moeite met het vertrouwen van mensen, nadat ze door Olivia erg is gekwetst. Olivia heeft in een ongelukkige relatie gezeten, waarin ze erg veel consessies heeft moeten doen. Ze kon niet zichzelf zijn en deed alles voor haar partner, waardoor ze zichzelf vergat. Als Margot & Olivia elkaar weer ontmoeten, moeten ze omgaan met onverwerkte oude emoties en alle bagage die ze de afgelopen jaren hebben opgedaan. Dit wordt realistisch, maar naar mijn mening dus iets te uitgebreid en langdradig omschreven.
De liefde tussen de personages is mooi, maar gecompliceerd. Doordat Margot en Olivia hun angsten, twijfels en gevoelens niet naar elkaar uitgespreken, ontwikkelt de liefde tussen hen zich moeizaam. Met kleine stapjes bouwen de personages wederzijds vertrouwen op en leren ze elkaar bovendien beter kennen. Margot en Olivia besteden veel gesprekken (met derden) aan hun angsten, twijfels en gevoelens en dit zorgt voor diepgang van de personages. Sommige zaken werden naar mijn mening wel iets te veel herhaald.
De cover van het boek is mooi en passend bij de inhoud. Hij past schitterend bij de andere delen in de serie. Zoals ik eerder al aangaf, vond ik het erg leuk dat de personages uit de voorgaande delen opnieuw voorbijkomen in dit laatste deel van de ‘Written in the stars’-serie.
Ik heb genoten van de interactie tussen Margot en Olivia, de terugkeer van personages uit de voorgaande boeken in de serie en de humor in het verhaal. Het verhaal kent veel realistische en herkenbare elementen, maar was naar mijn mening iets te langdradig en bevatte teveel herhaling. Het einde had van mij iets spectaculairder mogen zijn. Desondanks vond ik ‘Margot & Olivia’ een vermakelijk boek en geef ik het dan ook drie sterren.