Welkom in de wereld van VAMPS

aninaleest aninaleest
24 mrt 2023

Een aantal jaar geleden was ik gek op alles wat met vampieren te maken had. Ik kocht de hele ‘True Blood’-serie, keek alle seizoenen van ‘The Vampire Diaries’ en las de ‘Twilight’-boeken. De laatste jaren is de vampier-hype een beetje gaan liggen, maar na het lezen van ‘Vamps’ snap ik eigenlijk niet waarom ;) Ik vond dit boek namelijk echt heel leuk! Ik heb hem dan ook beoordeeld met 4,5 ster.

Dillon wordt door zijn vader naar VAMPS gestuurd en hij heeft geen idee waarom: hij is toch zeker geen vampier? Heeft zijn onbekende moeder hier misschien iets mee te maken?
Het is wennen op zijn nieuwe school in de Zwitserse Alpen: de andere leerlingen zijn arrogant, rijk, bloedmooi en hebben allemaal bijzondere gaven. Dillon moet zijn plekje zien te verwerven als onbekende nieuweling. Gelukkig zijn er ook een paar leerlingen die wel aardig tegen hem zijn.
Terwijl Dillon strijdt voor zijn plekje binnen de school, wordt steeds duidelijker dat Dillon bijzonderder is dan hij zelf dacht. Terwijl Dillons krachten toenemen, neemt ook het gevaar steeds verder toe…

Allereerst wil ik even de cover en prachtige sprayed edges van dit boek bejubelen. Wat een prachtige uitgave is dit! De mysterieuze cover maakt nieuwsgierig en de sprayed edges knallen er echt uit. Mijn exemplaar is limited edition, maar nog steeds te verkrijgen, dus grijp zeker je kans als je deze speciale editie wilt hebben!

In het begin van het verhaal worden er heel veel personages geïntroduceerd, waardoor ik even kwijt was wie wie was en ik het verhaal wat verwarrend vond. Gedurende het verhaal wordt echter steeds duidelijker wie alle personages zijn en vond ik het klasje steeds leuker en interessanter worden.
Asta, Angelo, Jeremiah, Cora, Celeste, Frederick, Dillon, Sage, Ace, Aron, Bik en Bram hebben elk een uniek karakter, de een wat uitgesprokener dan de ander, waardoor ze allen belangrijk voor het verhaal werden. Niet alle personages worden even goed uitgewerkt, maar goed genoeg om een betekenisvolle rol in het verhaal te spelen en hun acties te verantwoorden.

Dillon is een fijn personage om te volgen. Doordat hij weinig weet over de school waar hij terechtkomt en de wereld van de vampieren, stelt hij veel vragen, waardoor je als lezer samen met hem de school ontdekt. Door alle gebeurtenissen die plaatsvinden in het verhaal, komt de worldbuilding van het verhaal goed naar voren en worden de regels en krachten van de vampieren duidelijk.
Bovendien beschikt Dillon over een bepaalde onschuld en naïviteit, waardoor hij een prettig personage is om te volgen. Ik voelde meteen veel sympathie voor hem en de ontwikkeling die hij doormaakt is mooi om te zien.

Dit verhaal bevat heel veel verschillende elementen en dat maakte het in mijn ogen ook zo tof om te lezen. Er is sprake van actie, zoals tijdens de schoolopdrachten die Dillon en zijn jaargenoten moeten voltooien, waarbij gevlogen en gevochten wordt. Ten tweede zit er spanning in het verhaal, want Dillon wordt opgejaagd door onbekend kwaad door zijn bijzondere positie binnen de school. Tot slot is er sprake van romantiek, aangezien Dillon als een blok voor Cora valt. Bovendien maakt bloed bepaalde gevoelens onder de vampiers los, waardoor er sprake is van verschillende relaties en vormen van aantrekkingskracht tussen de vampieren. Oe la la! Door al deze elementen is het verhaal afwisselend en dit in combinatie met de fijne schrijfstijl zorgt ervoor dat het verhaal heel fijn en vlot wegleest.

Hoewel ik het verhaal uniek vind en onderscheidend genoeg ten opzichte van andere series en boeken, denk ik dat fans van Harry Potter, The Vampire Diaries, The School of Good and Evil en Vampire Academy zullen genieten van dit verhaal!

Het verhaal is een fantasy, maar bevat ook menselijke thema’s en onderwerpen, zoals vertrouwen, verraad, ontluikende liefde, wraak en jaloezie. Het verhaal bevat een flinke dosis drama, een beetje à la Gossip Girl, maar persoonlijk vond ik dit heerlijk en heb ik hiervan genoten. Het was net of ik een soap aan het kijken was, geweldig!

‘Vamps, vers bloed’ is het eerste deel in een trilogie. Gelukkig maar, want na het einde van dit boek zit ik vol vragen en wil ik dolgraag weten hoe dit af gaat lopen! Wie is er te vertrouwen en wie niet? Wie zit er achter Dillon aan? Ik hoop echt dat we niet te lang op het vervolg hoeven te wachten.

Kortom: ‘Vamps, vers bloed’ is een mooi eerste deel van een trilogie! Ik vond het heerlijk om te lezen over de vampieren en hun krachten, hun talenten en valkuilen en vooral hun onderlingen verhoudingen. De worldbuilding wordt goed neergezet en alle personages krijgen een passend plekje in het verhaal. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg!

Meer recensies van aninaleest