Fictie binnen historisch kader.
Aardig verhaal dat zich afspeelt in en rond het plaatsje Curon (Graun im Vinschau) in het noorden van Italië. Maar het zijn vooral de historische feiten waarbinnen het fictieve verhaal wordt verteld die het verhaal interessant maken. Zuid-Tirol maakte oorspronkelijk deel uit van Oostenrijk-Hongarije. Maar omdat de Italianen aan de kant van de geallieerden stonden in de Eerste Wereldoorlog werd het onderdeel van Italië.
in de jaren dertig probeerden de fascisten Zuid-Tirol te ‘veritaliaansen’. Onderwijs in het Duits werd bijvoorbeeld verboden. Ook kwam er immigratie op gang: Italianen die in Zuid-Tirol kwamen wonen. In 1939 was er dan ook nog ‘Die Option’, inwoners van Zuid-Tirol konden kiezen om te emigreren naar Duitsland of te blijven.
En die kerktoren op de cover die onder water staat? Dat was de kerktoren van Curon. Het hele dorp is vanwege de bouw van een stuwdam onderwater komen te staan in 1950. Al deze feiten spelen een hoofdrol in Ik blijf hier.
Dat ik niet meer dan 3 sterren geef heeft vooral te maken met de ongeloofwaardige verhaallijn van de dochter van Erich en Trina.
Toen ik een aantal zaken zat te Googlen zag ik dat er ook een ‘spannende’ Netflix-serie is gemaakt over Curon. Maar het boek van Marco Balzano is vast veel beter dan de film…