Vinex

Recensie van:
Vinex
Auteur :
Bernice Berkleef
Bernice Berkleef is thrillerauteur. Haar thrillerdebuut Cody was favoriet bij boekhandelaren en kreeg lovende reacties. Met haar tweede thriller Bloedsteen won ze de Gouden Strop 2021. Met haar derde thriller Vinex was ze genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs én de Gouden Strop.
Wijze van lezen:
Paperback gevonden in de minibieb.
Uitgeverij:
The House Of Books
Genre:
Thriller
Cover en flaptekst:
Een prachtige gekleurde blauwe lucht in diverse tinten blauw gecombineerd met oranje, rood en roze wolken boven een rij huizen. De wolken mooi de titel bedekkend.
Een mysterieuze en spannende flaptekst.
De auteursfoto en tekst vind ik een ware toevoeging.
Mooie tekst:
Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?
Het verhaal:
Hein en Simone verruilen hun appartement in het hippe Amsterdam-Zuid voor een landelijk gelegen nieuwbouwwijk in Amstelveen.Ondanks het grotere huis en de natuur om hen heen komt de burgerlijkheid van de Vinex-wijk hen algauw tegen te staan. Maar onder die schijn van braafheid gaat het nodige schuil… Een buurvrouw die niet gelukkig is in haar huwelijk en de grenzen opzoekt. Een agente die in de ziektewet is beland en een klein privéonderzoek start om zich maar nuttig te voelen. Een tiener die in een pleeggezin is geplaatst en een ijzingwekkende ontdekking doet. Op hun eigen manier gaan ze allemaal stukje bij beetje over de schreef, totdat het tijdens een buurtfeest volledig uit de hand loopt.
Mijn leesbeleving:
Eerder las ik van Bernice Berkleef Cody. Dit verhaal vond ik van hoogstaande kwaliteit en deed mij verlangen naar meer.
Toen ik het boek Vinex vond in de minibieb nam ik het gelijk mee. Eenmaal begonnen met lezen kon ik niet meer stoppen met lezen. In korte hoofdstukken worden de bewoners van een Vinex wijk voorgesteld aan de lezer.
De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt en ik leerde hen uitstekend kennen. Niet alleen hun karakter maar ook hoe ze de persoon waren geworden die ze vandaag de dag waren. Verleden en heden verweven naadloos met elkaar en tonen steeds duidelijker oorzaak, reden en gevolg.
IJzingwekkend hoe iemand uit jouw verleden bewust jouw levensloop heeft bepaald. Hoe een split second beslissing levens kan verwoesten bij de een definitief en bij de ander tijdelijk. Hoe uiterlijke schone schijn van huisje boompje beestje niet stand houdt doordat innerlijke achterdocht en het gevoel van verwaarloosd worden een weg naar buiten knagen. Hoe macabere en sinistere gevoelens huishouden in een mens en met ritme, regelmaat en reinheid niet te temmen blijken.
Een beeldende en filmische schrijfstijl. Continu avontuurlijke, ongelooflijk veel actie, verboden passie, fatale impulsiviteit, jeugdige overmoed, wraak voortkomend uit hartverscheurend gemis Kortom een vat vol explosiviteit. Het afschrapen van de menselijke psyche. Hoe deze werkt en waarom dan. Wat is normaal en wat niet? Ik vindt dit verhaal net zo ingenieus en subliem als Cody. Een totaal ander onderwerp maar de sfeer bepaling voel en tastbaar maken is gelijk. Je leeft mee met de personages. Met Joyce voelde ik me het meeste verbonden. Ik deel veel van haar manieren van beleving van de wereld om haar heen. Andere personages zag ik liever verdwijnen.
De plot is prima gedaan. Alle verhaallijnen komen samen in een nagelbijten de en onvoorziene plot. Ook de epiloog vond ik een waardevolle toevoeging.
In de toekomst lees en recenseer ik graag meer van Bernice Berkleef. Ik ben fan.
Hopelijk komt er van dit verhaal ooit nog eens een film.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een origineel en sterk opgebouwd geloofwaardig verhaal. Verteld vanuit divers perspectief. Verleden en heden die met elkaar verweven tot een ontstellende conclusie.
Gedetailleerd uitgewerkte personages. Een beeldende en filmische schrijfstijl. Alsof ik overal bij was en de wereld door de ogen van de personages beleefde. Laat mij maar lekker in mijn eigen buurt wonen. Waar ik de meeste buren goed ken. Hoop ik ….

Meer recensies van Boekenpearls76