Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zo ver van elkaar en toch zo dichtbij

Jan Stoel 21 mei 2024
Ik wou dat ik een man was heet het eerste deel van Gentlemen, de tweede roman van de Vlaamse auteur Patricia Jozef. Het is een roman die over gevoelens gaat, over liefde, lust, eenzaamheid, spanning, tederheid en intimiteit. Aspecten als warmte, respect, kwetsbaarheid, je veilig voelen, jezelf zijn, zijn motieven die daarbij een rol spelen.

Samen maar toch alleen
Marieke is al sinds haar collegetijd samen met Vik. Ze waren toen veertien jaar. Het duo is getrouwd en heeft na een intensief IVF-traject twee dochters op de wereld gezet. Ze zijn een twee-eenheid, dragen zelfs elkaars kleren. “Als Marieke geen kortere benen had, zou ze Viks broeken dragen.” Vik ondervindt druk van zijn ouders, met name van zijn moeder, die hij Mamino noemt. Zij vindt dat hij ambitieus moet zijn en ze stelt zich ook dwingend op tegen Marieke. Vik wil vrijheid en wil het liefst weg uit de stad waar ze wonen. Marieke houdt van Vik, maar is een stadsmens. Daarbij komt dat het IVF-traject bij Vik zijn sporen heeft achtergelaten. Hij heeft zijn interesse in seks verloren. Voor Marieke geldt dat niet. Ze hunkert naar seks met Vik, maar ook naar intimiteit. Ze hebben dus allebei ‘lucht’ nodig en zoeken een plek om ‘opnieuw te beginnen.’ Die vinden ze in een bouwval, Le Hameau de la rêne. De kinderen gaan er naar school. Vik begint er een keramiekpraktijk, voelt zich vrij, werkt keihard, daarbij ondersteund door Marieke. Maar ’s avonds valt hij steevast in slaap, tot grote teleurstelling van Marieke. “Hun relatie wordt puur praktisch”, maar ze blijven bij elkaar. Marieke voelt zich steeds meer alleen. Er is sleet gekomen op hun relatie.

Lust en tederheid
Marieke wil haar begeerte, lust, geilheid kwijt, maar wil ook bij Vik blijven. Ze maakt buiten zijn medeweten een plan en gaat op zoek naar betaalde seks. “Een dienst kopen is geen overspel, toch”, denkt ze. Twee dates leveren een teleurstelling op. Zo is er Melvin, die zich liever gezelschapsheer, Gentleman, noemt. “Haar lichaam laat hij niet spreken. Het blijft doods in zijn aanwezigheid.” Maar dan krijgt ze contact met Rocco, een dure escort, een gigolo. Die laat haar echt genieten op seksueel gebied en gaat steeds een stapje verder. Spelen Rocco en Marieke een rol? Of is er meer? Rocco’s echte naam is John. Is Rocco nu een deel van zijn persoonlijkheid? Hoewel Mariekes leven door de ontmoetingen met Rocco op haar kop staat blijft er toch altijd afstand. Het gaat immers om betaalde ‘liefde.’ En Marieke “haat het deel van zichzelf dat van hem houdt.” Kan ze van Rocco loskomen? Hij maakt haar iedere keer weer nieuwsgierig, bindt haar aan zich. Aan de andere kant blijft hij een gigolo en is er van echte intimiteit geen sprake. Of kan een gigolo toch op een klant verliefd worden? Marieke weet op een gegeven moment niet wat er nu echt tussen haar en Rocco is. Is er sprake van een gesofisticeerd spel of niet? Waar is het spel en waar echte verliefdheid? En hoe verklaart ze aan Vik haar geldopnames? Hoe reageren de twee dochters? Dan is er die kanteling in de roman als we erachter komen wat Vik voelt. Ook zijn kwetsbaarheid komt nu in beeld. De titel Gentlemen (let op het meervoud) krijgt ineens een heel andere betekenis, verschuift van ‘keurige heer’ naar ‘man vol tederheid’.

Zachte mannen
Jozef heeft voor een mooie opbouw in vier delen gekozen. In het eerste deel Ik wou dat ik een man was pelt ze af wat het voor een gewone vrouw betekent als die op zoek gaat naar betaalde seks, wanneer de vlam van de relatie uitgedoofd lijkt. Er is veel aarzeling in dit gedeelte. Immers ze laat los wat vertrouwd is. In het tweede deel gaat het om de poging om op het platteland een nieuwe start te maken. Dan volgt Leid ons in bekoring en wordt inzichtelijk hoe de nieuwe passie Marieke volledig in zijn greep krijgt. En dan is er het slotgedeelte, Zachte mannen: Gentlemen.

De auteur kiest ervoor om het verhaal vanuit een auctorieel perspectief te vertellen. Dat zorgt voor afstand. Tegelijkertijd slaagt ze erin om haar personages levensecht te maken. De lezer voelt wat zij voelen en wordt meegenomen in hun gedachten. De seksscènes zijn behoorlijk zintuiglijk geschreven en expliciet. Dat is functioneel. De lichamelijke behoeften van Marieke worden zo niet weg gestopt. Naarmate de lust bij Marieke toeneemt, worden de seksscènes ook steeds heftiger. Jozef verbergt niets. Ze toont ons iets van de min of meer verborgen gigolo wereld. Ze loopt niet weg voor clichés als koosnaampjes die de gigolo noemt, de zogenaamde veilige situatie waarin alles kan, de dienstbaarheid, de interesse, het obligate woord ‘interesting’ als Marieke iets aan Rocco vertelt. Jozef verwerkt het allemaal zo vanzelfsprekend, organisch en subtiel in haar verhaal.

Originele invalshoek
Het is een vondst om het tweede deel Het leven is elders: Le Hameau de la rêne te noemen. Dit is de plek waar Marieke en Vic een nieuw leven willen opbouwen, ver van de stad met al zijn gedoe. Het verwijst ongetwijfeld naar Le Hameu de la Reine, het namaakdorpje in de buurt van het Kasteel van Versailles. Koningin Marie Antoinette liet het bouwen in 1785. Ze wilde daar leven als een boerin, ver van alle decadentie aan het hof. Jozef speelt met het laatste woord. Rêne betekent ‘beteugeling’ en dat is wat Marieke op die plek zoekt.

Patricia Jozef heeft een vlotte pen en gebruikt efficiënt metaforen. Zo heeft Vik niets met de stad: “Zonnebrillen die volgens hem nergens anders zoveel worden gedragen als in de stad. Om af te schermen tegen het teveel, een filter tegen lelijkheid.” Of het gevoel van Marieke als ze op het platteland het keramisch atelier uitbouwen: “ze zijn een keramieken gezin geworden.”
Gentlemen is verfijnd, gelaagd, bloedstollend, gaat over wellust en begeerte enerzijds en zuiverheid aan de andere kant. Patricia Jozef heeft daarbij voor een originele invalshoek gekozen. Dat levert een meeslepend verhaal dat na de laatste bladzijde nog lang natrilt.


Recensie verscheen eerder op Bazarow.com

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan Stoel

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.