Sky’s strijd om haar lievelingsbroek – Kan het ook anders?

Jan Stoel 07 juni 2025
In Ik wil geen nieuwe broek volgen we Sky, een gevoelig kind dat zich voorbereidt op het bezoek van haar oma. Natuurlijk wil ze haar favoriete spijkerbroek aan, maar die is te klein, gescheurd en versleten. Toch kleven er mooie herinneringen aan vast – het is niet voor niets haar lievelingsbroek. Maar wat nu? Sky wil geen andere broek, en al helemaal geen nieuwe.

In de winkel zint geen enkele broek haar. Dan ziet ze een mevrouw met een bijzondere patchworkrok, gemaakt van allerlei lapjes stof. Wat zou het fijn zijn om zo’n unieke broek te hebben. Dat wordt het begin van een creatief proces: Sky’s oude broek krijgt een tweede leven in de vorm van een kleurrijke patchworkbroek – een vrolijke lapjescompositie vol herinneringen. Mama maakt voor zichzelf een rok op dezelfde manier. Zo krijgt het verhaal een duidelijke knipoog naar duurzaamheid en upcycling. En dan belt oma aan…

Dit prentenboek vertelt meer dan een verhaal over loslaten. Het laat zien dat je met verbeelding, geduld en liefde iets ouds kunt omvormen tot iets nieuws – iets dat je onderscheidt, iets dat iets over jezelf vertelt.

Teder en herkenbaar
Auteur Sacha Khodabux vertelt het verhaal in eenvoudige, toegankelijke taal en houdt het tempo vlot. Ze toont Sky’s worsteling, haar zoektocht en hoe ze uiteindelijk zelf tot een oplossing komt. Met dikgedrukte woorden en zinnen legt ze nadruk – ideaal voor voorleessituaties. Kinderen voelen Sky’s emoties: “Wat een ramp!” of “Ik wil geen nieuwe broek!” De naam ‘Sky’ verwijst mooi naar haar blauwe spijkerbroek én de mogelijkheden die opengaan als ze leert dat ze zelf iets nieuws kan creëren – the sky is the limit. Ook de moederfiguur is empathisch en ondersteunend: ze oefent geen druk uit, maar laat Sky zelf ontdekken hoe het anders kan.

Blauw als rode draad
De illustraties van Leriette Desir van Bergen geven het verhaal extra gelaagdheid. Ze gebruikt een opvallend kleurenpalet waarin denimblauw – de kleur van Sky’s geliefde broek – visueel de rode draad vormt. Door deze kleur telkens subtiel terug te laten komen, blijft de emotionele waarde van het kledingstuk voelbaar. Wanneer het patchwork zijn intrede doet, verandert de achtergrond subtiel van blauw naar andere kleuren. Daarmee wordt de wending in het verhaal voelbaar gemaakt. Sky’s emoties worden prachtig verbeeld – haar ogen spreken boekdelen: koppigheid, verdriet, verwondering en uiteindelijk geluk.

Upcyling
Ik wil geen nieuwe broek sluit perfect aan bij de leefwereld van jonge kinderen. Het nodigt uit tot gesprekken over emoties, verandering, hergebruik en creativiteit – met ruimte voor humor, herkenning en verwondering. Achterin het boek vind je bovendien informatie over kledingafval, recycling en een handleiding om zelf een ‘Upcycle Tasje’ te maken van een oud T-shirt. Zo wordt duurzaamheid niet alleen bespreekbaar, maar ook tastbaar en leuk.

Sacha Khodabux en Leriette Desir van Bergen maken duurzaamheid invoelbaar én inspirerend voor jonge kinderen.

Voor het eerst gepubliceerd op Boekenkrant.com

Meer recensies van Jan Stoel