Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kun jij de kusjesvis weer blij maken?

Jan Stoel 31 januari 2024
Mariska Hammerstein neemt je mee naar het Caraïbische gebied, naar Aruba, Bonaire en Curaçao. Bij de meesten van ons is dat bekend van een zonnige vakantie, van lekker snorkelen in de zee en genieten van de veelkleurige vissen die er rondzwemmen. Maar er is iets mis met de zee. Daarover gaat Laura en de kusjesvis.

Hoofdpersonage is Laura. Ze snorkelt bij het rif en ziet overal vissen. Kleine visjes; “die zijn bijna doorzichtig en wriemelen in een grote massa door elkaar.” Verderop ziet ze vissen met geel-zwart-witte strepen. “Die zijn brutaal! Ze bijten zachtjes in haar been. Het voelt alsof ze haar prikjes geven. Laura lacht erom en zwemt verder.” Haar lievelingsvis is de koffervis. “Zijn lijfje is net een driehoek, met zwarte en witte vlekjes. Op zijn rug en staart zitten vinnetjes die kunnen draaien als de propellers van een helikopter. Op zijn kop heeft hij twee bolletjes waar zijn ogen zitten. Zijn lippen zien eruit, alsof hij de hele tijd kusjes wil geven.” Laura noemt hem de kusjesvis. Dan ontmoet ze zo’n vis en ze volgt hem als hij wegzwemt. Hij maakt haar attent op een stuk nylontouw. Dat hoort niet in de zee thuis. Laura komt in actie… Ziet ze de kusjesvis nog terug?

Felle kleuren

Het prentenboek valt in meerdere opzichten op. Het is tweetalig: Papiaments en Nederlands. Bijna iedere bladzijde is in tweeën verdeeld: een gedeelte dat zich boven het water afspeelt en een deel dat de wereld onder water weergeeft. Het geeft kinderen het gevoel hoe het is om te snorkelen. Op de rechterpagina staat in het bovenste gedeelte de tekst in het Papiaments en het onderste deel bevat de Nederlandstalige versie. De vormgeving en illustraties zijn van Timothy Lampe en ademen de sfeer van het Caraïbisch gebied: helderheid, felle kleuren, prachtige detaillering. De prenten zorgen ervoor dat er voor de kinderen die het boek aangeboden wordt of die het zelf lezen er van alles op kunnen ontdekken. Zoek maar eens de papegaaivissen op, zie je ook die school vissen die ‘zwermt’ en wat ontdek je allemaal op de zeebodem wat er niet thuishoort?

Mariska Hammerstein heeft een fijn boek geschreven waarbij ze de kinderen, maar ook de volwassenen er op wijst dat het niet allemaal blauw is in de Caraïbische zee. Ze laat de lezers dat stap voor stap ontdekken en biedt ook een oplossing. Nergens is er een opgeheven vingertje. Haar taalgebruik is creatief, sprankelt. Zo komt Laura een visje tegen waarvan ze de naam niet weet. “Omdat die net zulke zwart omrande ogen heeft al de juffrouw in haar klas, heeft ze hem zelf een naam gegeven: de juffrouw Lilian-vis.” Dit zou zo in de klas aanleiding kunnen zijn om vissen te personifiëren.

Ga je mee op avontuur? Zet je duikbril maar op en zet de snorkel in je mond.

Op de ABC-eilanden in de boekhandel te vinden. In Nederland op dit moment alleen via de auteur: info@mariskahammerstein.nl

Recensie is eerder verschenen op Bazarow.com

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan Stoel

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.