Filmische omschrijvingen
Het boek sprak mij al aan vanaf de titel en de cover. Het noorderlicht, Aurora Borealis, een fenomeen wat al jaren bovenaan mijn bucketlist staat. Dus snel de omschrijving van het boek lezen natuurlijk. En ook deze klonk erg uitnodigend. Een moord gaat gepleegd worden. De daders zijn bekend, maar wie is het slachtoffer. Een echte Agatha Christie achtige omschrijving.
Het boek stelde ook zeker niet teleur wat betreft deze verwachtingen. De schrijfstijl van Mariska Overman is ontzettend prettig. Korte hoofdstukken, fijn taalgebruik en een verhaal bijna volledig verteld vanuit het perspectief van Noor. Voeg daarbij de bijna filmische omschrijvingen van de omgevingen en het noorderlicht en het boek is eigenlijk niet weg te leggen.
Dit boek is niet zoals een whodunnit thriller. Het is niet een kwestie van een slachtoffer en proberen te achterhalen wie de dader is. Gedurende het verhaal kom je te weten wie de daders zullen zijn, welk complot er gesmeden is en hoe deze 4 hier toe zijn gekomen. Dit aspect op zich is al fascinerend, maar het feit dat het slachtoffer nog niet vastligt, maakt het psychologische aspect aan het verhaal enorm aanwezig. Het kan iedereen zijn, wie zal het worden? Maar ook, wat is dan de reden dat voor deze persoon is gekozen. Je merkt al snel dat je zelf mee gaat beredeneren. Dat je je af gaat vragen waarom ze voor iemand kiezen, wat jij zelf in zo'n positie zou doen. en het is enorm knap als je dat als schrijver voor elkaar krijgt.
Het enige minpuntje van dit verhaal was voor mij dat sommige van de personages ontzettend 'plat' blijven. Er komen veel namen op je af, al vrij snel in het verhaal. Maar niet iedereen wordt even diep uitgelicht. Hierdoor mis je wat ontwikkeling van de personages, maar ook zorgt het ervoor dat je geen band opbouwt met alle personages. Hierdoor is niet iedereen even goed in mijn geheugen blijven hangen en moest ik af en toe echt even terugdenken wie deze persoon ook al weer was.
Uiteindelijk kan ik wel zeggen dat ik gewoon heb genoten van dit boek en juist de bijzondere elementen. Ik zou zeker meer boeken in deze stijl lezen en heb het uiteindelijk dan ook 3,5 ster gegeven.