Bloedstollend

Lammert Dijkema Lammert Dijkema
15 mrt 2021

Waar haalt de schrijver het vandaan?! een huiveringwekkend boek, dat zelfs ik, trage lezer, in één ruk heb uitgelezen. Niet eens zozeer omdat het spannend was, maar het greep me naar de strot.
Aquarium is het verhaal van trauma's, hoe die ontstaan, hoe die zich invreten in een mensenziel, hoe je die kunt bedelven onder het leven van alle dag en hoe die hoogst aktueel kunnen worden als er een geschikte aanleiding voor is. David Vann beschrijft de dynamiek van een trauma, zonder grote woorden maar heel beeldend. Zo beeldend dat ik het bij tijd en wijle moeilijk vond om verder te lezen. ik betrapte me erop dat ik bij de afschuwelijkste passages de neiging had om heel snel te gaan lezen.
De compositie is voortreffelijk. Echt, Vann is een heel creatieve schrijver. Het draait slecht om vijf personen en haat, walging en liefde buitelen over elkaar heen.
Ik vind het bijzonder dat de schrijver zich verplaatst in vrouwen, zich in hen verdiept, schrijft vanuit hun kijk op de wereld. De hoofdpersoon is zelfs een twaalfjarig meisje. Ik vroeg me wel af of haar fantasiewereld past bij een twaalfjarige. Ze lijkt me daar te oud voor.
Als psychotherapeut breek ik graag een lans voor dit boek: lees het zodat je snapt hoe trauma's kunnen werken, hoe die je leven kunnen bepalen.
Helaas wordt het einde nogal afgeraffeld. Ik had graag meer gelezen over de toenadering tussen dochter en vader en hoe de kilte die Caitlin voelt voor haar moeder haar liefde voor mamma in de weg staat.
Maar eigenlijk doet het er niet toe. Gewoon tien sterren.

Meer recensies van Lammert Dijkema