In dit korte verhaal volgen we de levens van zeven gevangenen in hun laatste dagen. Ieder van hen heeft namelijk de doodstraf gekregen. Vijf voor een (mislukte) aanslag, een boerenknecht die zijn baas heeft vermoord en een gewelddadige dief. Ieder beleeft hun laatste momenten op een andere manier, maakt andere emoties door.
Ik heb nog niet veel Russische klassiekers gelezen. Ik ben er wel in meerdere begonnen, maar vond ze vaak lastig lezen. 'De Zeven Gehangenen' is een toegankelijke Russische klassieker. In dit boek krijgen alle eerder zeven genoemde gevangenen een klein hoofdstuk toegeschreven waarin hun laatste gedachten op papier worden gezet. Waar ze allemaal op dezelfde doodstraf, door verhanging, wachten, maakt iedere gevangenen het proces ernaartoe op zijn eigen manier mee.
Ook het nawoord in dit boek vond ik een mooie toevoeging. Ook hier wordt het boek toegankelijker van. Als je graag meer Russische (klassieke) literatuur wilt lezen is dit een mooi beginpunt.