Over collectieve verantwoordelijkheid en persoonlijke keuzes

Laura 31 december 2025
Eén korrel graan van Ngugi wa Thiong’o speelt zich af in de dagen vlak voor de onafhankelijkheid van Kenia en volgt onder andere Mugo, een stille en teruggetrokken man die door zijn omgeving als held wordt gezien; langzaam wordt duidelijk dat dit beeld wringt met zijn innerlijke strijd en met wat er in het verleden werkelijk is gebeurd. Via verschillende personages laat Ngugi wa Thiong’o zien hoe de vrijheidsstrijd doorwerkt in individuele levens, relaties en morele keuzes. Het verhaal onthult stap voor stap hoe persoonlijke schuld en idealen samenhangen met de geboorte van een nieuwe natie.

Hoewel dit kader helder is, moest ik eerlijk gezegd even inkomen. Ik ben in de basis bekend met Afrikaanse literatuur, maar de specifieke Keniaanse geschiedenis was nieuw voor mij. Dat zorgde ervoor dat ik in het begin moest zoeken naar houvast. Ook had ik moeite om de personages uit elkaar te houden, mede omdat ik het geslacht niet altijd direct uit de namen kon afleiden. Die verwarring haalde me soms uit het verhaal, waardoor ik afstand voelde tot wat er gebeurde. Toch merkte ik dat die afstand langzaam kleiner werd naarmate ik beter begon te begrijpen wie wie was en welke rol iedereen speelde.

Wat me uiteindelijk het meest raakte, is hoe Ngugi wa Thiong’o de geschiedenis niet als droge achtergrond gebruikt, maar als iets dat letterlijk door de personages heen loopt. De politieke keuzes van het land worden zichtbaar in hun twijfels, schaamte en verlangens. Daardoor voelde de roman niet als een lesje geschiedenis, maar als een morele spiegel voor een samenleving in wording. Ik vond het knap hoe grootse thema’s als vrijheid en verraad worden teruggebracht tot intieme menselijke momenten, zonder dat het sentimenteel wordt.

Het boek vraagt aandacht en geduld; het leest niet licht en dwingt je om actief mee te denken. Tegelijk vond ik juist dat uitdagende aspect de moeite waard. Toen alles eenmaal op zijn plek viel, bleef het verhaal hangen en zette het me aan het denken over collectieve verantwoordelijkheid en persoonlijke keuzes. Eén korrel graan is geen makkelijke roman, maar wel een die blijft nazinderen

Meer recensies van Laura