Voelbare warmte
Ik begon My Friends van Fredrik Backman met hoge verwachtingen tijdens een buddy read en Fredrik Backman stelde opnieuw niet teleur.
Het verhaal draait om Louisa, een jonge kunstenaar die gefascineerd is door drie kleine figuren op een beroemd schilderij. Terwijl zij probeert te achterhalen wie zij zijn, ontvouwt zich een tweede verhaallijn die zich vijfentwintig jaar eerder afspeelt, waarin een groep tieners elkaar vindt op een verlaten pier en daar een toevluchtsoord creëert. Hun vriendschap, gevormd door moeilijke thuissituaties, groeit uit tot iets dat uiteindelijk verbonden raakt met het schilderij en Louisa’s zoektocht.
Wat mij meteen opviel, is hoe snel Fredrik Backman me het verhaal introk. Vanaf de eerste pagina voelde ik me betrokken bij de personages; het zijn van die mensen die je direct in je hart sluit. Ik merkte dat ik echt met ze meeleefde en dankzij StoryGraph weet ik zelfs dat ik zeven keer tranen in mijn ogen had. De kracht van Fredrik Backman zit voor mij vooral in hoe hij personages neerzet: ze voelen echt, kwetsbaar en menselijk.
Ook de manier waarop kunst verweven is in het verhaal raakte me. In een tijd waarin kunst soms wordt onderschat, laat Fredrik Backman juist zien hoe essentieel het kan zijn. Het boek benadrukt dat kunst niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook een manier kan zijn om te overleven en verbinding te maken.
Wat ik misschien nog wel het mooiste vond, is de warmte die door het hele boek heen voelbaar is. Ondanks de zware thema’s blijft er altijd een gevoel van hoop. Fredrik Backman weet precies de juiste balans te vinden tussen emotie en lichtheid.