Emotioneel meegetrokken

Laurasboeken Laurasboeken
26 mrt 2026

De Hemel & Aarde Winkel van James McBride opent met een intrigerend mysterie in 1972; een skelet, een mezoeze en een dorp dat liever zwijgt dan praat. Vervolgens neemt James McBride je mee terug naar de jaren twintig en dertig in Pottstown, waar we de bewoners van Chicken Hill leren kennen; een hechte maar kwetsbare gemeenschap van zwarte en joodse inwoners. Centraal staan Moshe en Chona Ludlow, eigenaren van een theater en hun winkel, die betrokken raken bij het verbergen van een dove jongen, Dodo, voor een vijandig systeem. Racisme, uitsluiting en solidariteit lopen als rode draden door het verhaal terwijl de spanningen langzaam oplopen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit boek niet zelf had gekozen. Mijn stem ging eigenlijk naar de ander keuze (Woeste kust), maar soms pakt toeval verrassend goed uit. Wat ben ik blij dat ik De Hemel & Aarde Winkel van James McBride nu heb gelezen; dit had ik echt niet willen missen. Het boek voelt rijk en dan bedoel ik niet alleen qua verhaal, maar vooral in de mensen die het bevolken. De personages zijn levendig en gelaagd. Ik had het gevoel dat ik ze echt leerde kennen, inclusief hun mooie en minder mooie kanten.

Tijdens het lezen merkte ik dat ik voortdurend emotioneel werd meegetrokken; soms ontroerd, soms gefrustreerd, soms juist hoopvol. Dat maakt De Hemel & Aarde Winkel van James McBride voor mij zo sterk. Niet elk personage sprak me evenveel aan, maar dat stoorde eigenlijk niet; het maakte het geheel juist geloofwaardig.

Binnen onze leesclub begint inmiddels een soort patroon te ontstaan: als iets van uitgeverij Meridiaan komt, zit het goed. Dit boek bevestigt dat opnieuw; het is een verhaal dat blijft hangen en dat ik nog vaak in gedachten zal tegenkomen.

Meer recensies van Laurasboeken