Leerschool is heel erg leesbaar
Educated of Leerschool is de memoires van Tara Westover, een meisje dat opgroeit in een Mormoonse Survivalist familie. Dit betekent voor Tara onder andere dat er geen gebruik wordt gemaakt van moderne medicatie of ziekenhuizen, zij niet staat ingeschreven als Amerikaanse staatsburger (tot ze negen jaar is) en zij niet naar school gaat. Wanneer Tara ouder wordt (en haar oudste broer steeds gewelddadiger) ontdekt Tara dat ze graag geschoold wilt worden. Uiteindelijk schopt ze het ver, Cambridge en Harvard worden beide afgerond.
Ik vind het lastig om een memoires te beoordelen omdat het om iemands persoonlijke ervaringen gaat en ik vind dat je hierbij rekening moet houden met gevoelens die deze oproepen. Ik vond Leerschool heel erg leesbaar, dit was mijn eerste memoires maar heb het als erg toegankelijke ervaren. Ik las dat sommige mensen het boek teveel vanuit één perspectief geschreven vonden. Ook geven sommige familieleden aan dat niet alles wat Tara heeft opgeschreven naar waarheid is.
Wat ik miste in het boek was reflectie. Ik had het prettig gevonden om te lezen hoe Tara terugkeek op hoe deze gebeurtenissen haar hebben gevormd. Ik had het krachtig gevonden als het boek had afgesloten met een verhaal waarin Tara reflecteert op haar idee van onderwijs. Voor mij hadden deze delen het boek tot een mooier geheel kunnen afronden.