Een auteur om absoluut in de gaten te houden.
In Lázár neemt Nelio Biedermann ons mee naar het Hongarije van de twintigste eeuw. We volgen de adellijke familie Lázár, die resideert in een kasteel aan de rand van een bos. Centraal staat Lajos von Lázár. Zijn geboorte markeert een kantelpunt vol geheimen en affaires. Terwijl de wereld buiten het landgoed verandert door oorlogen en revoluties, probeert de familie hun status te behouden. Wanneer Lajos in de jaren twintig zijn erfenis aanvaardt, lijkt de adellijke glorie nog even op te bloeien, maar de naderende wereldgeschiedenis laat zich niet negeren.
De marketingmachine rondom dit boek draaide op volle toeren. Het werd gepresenteerd als dé nieuwe must-read voor fans van Nino Haratischwili; de vergelijking met haar meesterwerk Het achtste leven zorgde ervoor dat mijn verwachtingen torenhoog waren.
Tijdens het lezen merkte ik echter dat ik die verwachtingen enigszins moest bijstellen. De lat lag simpelweg te hoog, want laten we eerlijk zijn: we kunnen/mogen van een drieëntwintigjarige auteur niet direct een epos van die proportie verwachten. Toch is wat Nelio Biedermann hier presenteert oprecht indrukwekkend te noemen. De manier waarop hij de Hongaarse geschiedenis verweeft met meerdere generaties is knap gedaan; ik begrijp de inhoudelijke vergelijking met Haratischwili achteraf goed.
Het boek had niet dunner gemogen, het had juist dikker gemoeten! Voor mijn gevoel had dit verhaal meer ruimte nodig om echt te ademen. Sommige tijdssprongen voelden nogal abrupt aan; bepaalde verhaallijnen bleven daardoor net iets te veel aan de oppervlakte terwijl er meer uit te halen viel. Er zit een enorme potentie in deze geschiedenis die nu soms gehaast aanvoelt. Ondanks dat is dit een knaller van een debuut. Nelio Biedermann laat zien dat hij een groot talent is. Ik kijk dan ook met veel belangstelling uit naar zijn volgende werk. Als hij op deze leeftijd al zo’n rijk verhaal kan neerzetten, belooft dat ontzettend veel goeds voor de toekomst. Een auteur om absoluut in de gaten te houden.