Advertentie

Dit verhaal neemt je mee naar Londen, in het jaar 1850. De hoofdpersoon - Iris Whittle - en haar tweelingzus Rose werken voor mevrouw Salter, die verslaafd is aan Laudanum, in een poppenatelier, waar zij van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de gezichtjes van de poppen beschilderen en de kleertjes naaien. Maar stiekem droomt Iris ervan om echt te kunnen schilderen (ze tekent al van jongs af aan met stukjes houtskool op alles wat ze maar kon vinden) en zij wil niets liever dan ontsnappen aan dit leven waarin ze dag in dag uit hetzelfde werk moet doen en waar ze mishandeld wordt door haar bazin. Iris is geboren met een gebroken sleutelbeen, wat nooit echt goed geheeld is en haar zus, eens een echte schoonheid en verloofd met de liefde van haar leven Charles, is getroffen door de pokken en heeft daardoor littekens in haar gezicht, waardoor haar verloofde haar verlaten heeft.

.."In het holst van de nacht, wanneer de straten donker en verlaten zijn en nauwelijks een geluid de stilte verstoort, sluipt een meisje naar de kelder van een poppenmakersatelier en gaat aan haar kleine werktafel zitten. Voor haar staat een kaal porseleinen poppenhoofd dat haar aankijkt met een lege blik. Het meisje knijpt rode en witte waterverf in een oesterschelp, zuigt aan de haren van haar penseel en zet de spiegel in de juiste stand"... .."Ze schildert geconcentreerd - een enkele streek voor haar kin, wit voor haar jukbeenderen.." ..."Trouw kopieert ze haar onvolkomenheden: de ogen die ver uit elkaar staan, het misvormde, verdraaide sleutelbeen... " ..."Boven, in de slaapkamers, zijn haar zus en haar bazin in diepe rust.." ..."Ze zou weer naar bed moeten gaan, voordat ze betrapt wordt."

Albie is een straatschoffie met nog maar 1 tand in zijn mond. Zijn verhaal is hartverscheurend. Hij is een harde werker, goedhartig en heeft hele goede overlevingsinstincten. Hij is bovenal een toegewijde broer voor zijn zus, die werkt als prostituee om zo de kost de verdienen. Albie droomt van een nieuw ivoren gebit en probeert met allerlei klusjes geld bij elkaar te sprokkelen om dit voor elkaar te krijgen. Hij brengt dode dieren naar een vreemde man, genaamd Silas Reed, die een eigen winkel heeft in opgezette dieren, zoals vogels in vlucht en muizen met poppenkleertjes aan. Silas is als kind mishandeld en is zijn leven lang afgewezen, beginnend bij zijn moeder. Wanneer hij Iris toevallig tegenkomt tijdens de bouw van de wereldtentoonstelling in Hyde Park, is hij meteen onder de indruk van haar schoonheid en geobsedeerd door haar misvormde sleutelbeen..

De schilder Louis Frost is ook onder de indruk van Iris en wil dat zij voor hem model komt staan. Iris is erg onder de indruk van zijn atelier en werk, maar staat enorm in tweestrijd omdat zij haar zus niet achter wil laten en bang is voor de reactie van haar ouders. Maar uiteindelijk wil zij niets liever dan ontsnappen aan haar leven wat ze nu leeft en stemt toe, onder voorwaarde dat hij haar echt leert schilderen.
Ondertussen is de obsessie van Silas voor Iris steeds verder gegroeid en heeft Albie in de gaten dat Silas een heel gevaarlijke man is...

.."In plaats van Iris te waarschuwen heeft hij iets anders bedacht. hij gaat Silas volgen als een schaduw, hij zal alles wat die stinkende engerd doet, nauwlettend in de gaten houden. Silas volgt Iris, en Albie gaat op zijn beurt Silas volgen. Het voelt als een klucht, alsof de hele stad deel uitmaakt van een krankzinnige keten van spionnen. Maar het is geen malligheid. Integendeel! En als Silas probeert Iris iets aan te doen, dan krijgt hij met hem te maken! Albie heeft zijn lesje geleerd. Hij weet dat Silas niet met zich laat spotten, hij heeft geld uit zijn tandenpot gehaald en bij de uitdragerij een mes gekocht. Het zit in zijn zak, als een verbonden ledemaat in een katoenen lap gewikkeld."

Het verhaal speelt zich af in de tijd van koningin Victoria en de bouw van de wereldtentoonstelling in Hyde Park. Er komen zware thema's aan bod, zoals prostitutie, dierenmishandeling, moord, armoede en mentale ziektes. De schrijfstijl is heel beeldend vormgegeven, waardoor je echt het gevoel hebt ook even in die tijd rond te lopen. Alle details zijn prachtig beschreven. Ik snap waarom er al filmrechten verkocht zijn en ik raad dit boek dan ook zeker aan als je van historische romans houdt!

Reacties op: De poppenfabriek - prachtig verhaal over kunst, liefde en een duistere obsessie

76
De poppenfabriek - Elizabeth Macneal
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker