Teleurstellend verhaal zonder spanning

Our Library Belgium Our Library Belgium
17 mrt 2023

Met Koninkrijk dacht ik opnieuw een fijne thriller van Jo Nesbø in handen te hebben. Voor mij was dit echter een tragisch, zelfs ietwat donker verhaal waarin alle spanning ontbrak. En het is toch net dat wat een thriller onderscheidt van andere genres.

Het hoofdpersonage Roy komt in het begin over als een nuchter persoon met een droge manier van reageren. Omdat je enkel vanuit zijn perspectief leest, leer je hem het beste kennen.

In het begin ben je nog hoopvol dat er snel wat actie wordt toegevoegd aan het verhaal. Maar datgene wat het meest in de buurt komt van spanning laat een hele tijd op zich wachten. Je zult geduld moeten uitoefenen tot je ongeveer 400 pagina's ver bent in het boek. Ook wordt wat er dan van onderzoek plaatsvindt erg snel afgesloten.

Naar mate het verhaal vorderde, begon ik mijn interesse steeds meer te verliezen. Ook komt er van het hoofdpersonage Roy een steeds minder aangename kant bovendrijven. Waar hij eerst nog overwegend sympathiek en wat teruggetrokken lijkt, komt hij steeds gewetenlozer over. Het wordt alsmaar duidelijker dat de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom valt bij de broers Opgard.

Voor mij was het allemaal veel te langdradig met verschillende tijdsprongen waardoor het verhaal zich ook over een lange periode afspeelde. De info uit het verleden was wel nodig om het heden te kunnen begrijpen, maar het was gewoon te veel. Ondanks de tijd die je krijgt om de personages te leren kennen, twijfel je achteraf of je ze nu wel echt kent.

Het verhaal was op zich goed opgebouwd, maar omwille van het enorm trage tempo en bepaalde keuzes die de personages maakten niet mijn ding.

Meer recensies van Our Library Belgium