interessante trilogie

Silke Wimme 02 april 2020
Korte inhoud
Begin 20ste eeuw, drie zussen afkomstig uit Shanghai zullen samen een belangrijke schakel vormen in de geschiedenis van China. Ze zijn de dochters van Charlie Soong, een missionaris die erin slaagde om uit de armoede op te klimmen tot een rijke zakenman. Charlie had er alles voor over om zijn dochters Mei-ling, Ei-ling en Ching-ling een goede opleiding te geven en spendeerde zijn rijkdom om zijn dochters in Amerika te laten studeren.

Mei-ling werd de echtgenote van Chiang Kai-shek. Ei-ling, de oudste zus, werd de rijkste vrouw van China en trouwde met Chiang Kai-sheks eerste minister. De derde zus Ching-ling ging een andere politieke richting uit en trouwde met de communistische Sun Yat-sen (Mao’s rechterhand). Hierdoor kwam zij lijnrecht tegenover haar twee andere zussen te staan. Hoewel ze alle drie een luxe leven leidden hadden ze het niet altijd makkelijk. Dochter van China is een drievoudige biografie over hun leven en hoe ze uitgroeiden tot wie ze waren: de drie machtigste vrouwen van het Chinese rijk.

Conclusie
Jung Chang is vooral gekend van haar roman Wilde Zwanen uit 1991 die een wereldwijde bestseller was. Dochters van China ziet zij zelf als het derde deel van een trilogie, waarvan haar biografieën over Mao en Cixi deel één en twee zijn. Jung wil met deze trilogie, aan de hand van belangrijke personages, de geschiedenis van China van de twintigste eeuw weergeven.

Wilde zwanen is één van mijn favoriete boeken, doch De Keizerin over het leven van Cixi beviel me dan weer net iets minder. Het niveau van haar eerste boek Wilde zwanen werd voor mij niet geëvenaard en ik had eerder ook de roman van Pearl.S.Buck gelezen over Cixi die voor mij toch beter was. Reikhalzend keek ik uit naar Jung Changs volgende boek Dochters van China die over de zussen Mei-Ling (echtgenote van Chiang Kai-Shek), Ei-Ling en Ching-Ling (echtgenote van Sun Yat-Sen). Oorspronkelijk zou Jung een biografie schrijven over Sun Yat-sen, maar tijdens haar research kwam ze op het idee om zich vooral op de drie zussen te richten.

De drie delen van deze trilogie kan je perfect afzonderlijk lezen, het zijn namelijk drie aparte onderwerpen. Wanneer je ze wel alle drie wil lezen, kan je ze misschien beter in chronologische volgorde - van wanneer de hoofdpersonages leefden - lezen dan in de volgorde waarin ze verschenen zijn, namelijk : De Keizerin; Mao, het onbekende verhaal; Dochter van China om zo een beter beeld te krijgen van de Chinese geschiedenis.

Een ander feit wat mij ook onmiddellijk opviel, was dat er geen verwijzing was aan het begin van het boek over welk transcriptie systeem de auteur heeft toegepast voor de Chinese namen. Wat voor lezers die vaak boeken over China lezen wel wat ongemakkelijk kan zijn, gezien er toch heel wat verschillende transcriptie systemen zijn. Voor mij had dit het lezen gemakkelijker gemaakt.
Dochters van China is een biografie over drie sterke vrouwen uit Shanghai die toch wel invloed hebben gehad op de geschiedenis van China. Het is daarom zeker niet eenvoudig één boek te schrijven, laat staan één biografie over drie personen, ook al zijn het zussen van elkaar. De auteur heeft het zich dus zeker niet makkelijk gemaakt door er één boek van te maken.

Dochters van China is geschreven in de gekende stijl van Jung, feiten, data, namen, … volgen elkaar vlot op zonder dat het verwarrend wordt. Het boek leest als een waargebeurde roman. Inhoudelijk vond ik dat in bepaalde hoofdstukken de aandacht teveel op Sun Yat-Sen en Song Jiashu (de vader van de zussen) lag, waardoor mijn aandacht hier toch wel verslapte. Het is een boek over vrouwen en dan moeten ook zij in het middelpunt blijven staan. Jung heeft wel zeer grondige research verricht, het volledige plaatje klopt tot het kleinste detail en je leert toch wel weer zeer veel bij over China. Ik blijf het een fascinerend land vinden met een boeiende cultuur en deze passie wordt steeds verder aangewakkerd door de boeken van Jung Chang. Het boek is volgens mij wel eerder geschikt voor lezers die al iets weten over China en haar geschiedenis van de 20ste eeuw, zoals wie Chiang Kai-shek is, wat het communisme inhoud voor de Chinezen, wie Sun Yat-sen is, etc….

Het boek zelf is een mooie gebonden editie met enkele foto’s ter illustratie en achteraan een volledige bibliografie met verwijzingen naar de archieven waar de auteur gebruik van gemaakt heeft.

Dochters van China is een mooi werk, maar ik bleef hier en daar toch nog wat op mijn honger zitten. De focus op de drie zussen verslapte af en toe en al te vaak werd de aandacht verlegt naar sterke mannelijk figuren uit dezelfde periode. Misschien had een biografie over Sun Yat-sen dan meer tot zijn recht gekomen? Niettegenstaande een krachtig boek! Van mij krijgt het boek een 3.5 sterren ***

Meer recensies van Silke Wimme