Fijn boek!
De zussen Dagmar en Iselle hebben als kind hun beide ouders verloren door een ongeluk. In al die jaren hebben ze een onlosmakende band opgebouwd. Beide zijn totaal met hun eigen ding bezig en toch komen ze elke keer weer bij elkaar uit. Dagmar houdt van eten en wijn drinken, haar zus daarentegen heeft een obsessie voor sporten en het “in shape” blijven.
Wanneer de Kerstdagen eraan komen, dreigt hun traditie van het maken van Hemelse modder door een ruzie in de soep te vallen. Iselle doet daarom zelf de kerstinkopen en botst hier per ongeluk tegen iemand aan die pizza’s in zijn karretje heeft liggen. Dit leidt er toe dat ze naast haar eigen sportschool, ook een eetclub begint, met de pizzaliefhebber Jorn als eerste lid. Na het winkelen, loopt ze bijna tegen de rijdende auto aan van dokter Maikel. Deze Kerstavond zorgt voor bijzondere nieuwe vriendschappen.
Wauw! Wat een heerlijk boek om te lezen! Het verhaal leest lekker vlot weg. In het boek is veel humor verwerkt en ondanks dat de mensen met hun verdrietige gebeurtenissen zitten (ouders gestorven, partner vreemdgegaan, kind wordt bij een ouder weggehouden) wordt het toch heel luchtig verteld. Het is echt een boek dat je lekker op het hoekje van de bank leest met een dekentje om je heen en een kopje thee erbij!
De personages zijn heel divers en spraken mij zeker aan tijdens het lezen. Toch kwamen een aantal personen of gebeurtenissen niet altijd realistisch over. Ik vond de ruzie tussen Dagmar en Iselle niet heel geloofwaardig. Zij hadden namelijk een onenigheid en dit vochten ze uit via Facebook. Ik denk niet dat iemand een omslagfoto van oliebollen plaatst om je obsessieve zus te irriteren.
Ook vond ik de twee mannen voor verwarring zorgden bij Iselle en bij mij als lezer. Jorn kon niet echt een keuze maken tussen Dagmar en Iselle. Maikel vond ik niet altijd sympathiek en liet weinig van zich horen.
Gaby Rasters laat in de band tussen de zussen goed zien wat voor invloed het op je leven heeft wanneer je je ouders verliest op jonge leeftijd. Het is mooi om te lezen hoe deze jonge vrouwen steun zoeken bij elkaar, maar dat ze ook zichzelf blijven ontwikkelen om verder te komen in het leven.
Hemelse modder is een prachtig geschreven boek over vriendschap, familie en relaties. Naast dat je er echt wel een goed gevoel van krijgt, kun je ook mooie levenslessen eruit halen. Wat mij betreft had het verhaal wel wat langer mogen duren. Ik had nog veel meer willen weten van een aantal personen!