Ik zie, ik zie....welk boek jij moet lezen!
Toen ik de flaptekst van dit boek las, dacht ik meteen: spannend! Dit boek wil ik lezen. Extra leuk was het toen ik uitgekozen werd om mee te doen met de Hebban Buzz. Een spannend boek lezen en anderen vertellen wat ik hiervan vind, dat is toch geweldig?
Ik zie, ik zie speelt zich af in 1982. Daar merk je eigenlijk niet zoveel van, behalve dan het ontbreken van computers en mobiele telefoons in het dagelijks leven. Het verhaal draait om Emma, een meisje dat enkele jaren geleden is gegijzeld door een seriemoordenaar en dit nog niet helemaal verwerkt heeft. Ze wordt gevraagd om mee te werken aan een onderzoek van de FBI waarbij ze veroordeelde seriemoordenaars moet interviewen naar hun motieven en gedachtes. Samen met Travis, die in opleiding is bij de FBI, bereidt ze zich voor op de gesprekken, maar al snel raken de tieners betrokken bij een lopende zaak van de FBI en dan is er geen weg meer terug….
Ik lees normaal gesproken vrijwel nooit een thriller. Ik kan dus ook niet zeggen of dit boek inderdaad lijkt op The Silence of the Lambs of Mindhunter, waarmee het boek vergeleken wordt volgens de cover.
Ik heb dit boek ervaren als spannend. Aan het einde, tijdens de ontknoping, is er heel veel actie en spanning, maar gedurende het hele boek voel je de haartjes op de armen overeind staan en zindert de spanning in de lucht. Er gaat iets gebeuren, er komen steeds meer feiten aan het licht en langzaam vallen de puzzelstukjes in elkaar, maar toch kun je je vinger er niet helemaal op leggen. Extra spannend wordt het gemaakt door de stukjes die vanuit het oogpunt van de moordenaar verteld worden. Dit maakt dat je net iets meer weet dan Emma en Travis en helemaal benieuwd bent hoe het verhaal af gaat lopen.
Het verhaal bevat een aantal spannende en onverwachte gebeurtenissen en dit zorgt ervoor dat je graag door wilt lezen en niet kunt wachten om te weten hoe het verhaal af gaat lopen.
Emma is een stoer hoofdpersonage en je krijgt door het verhaal heen steeds meer een band met haar. Travis is een hele lieve jongen, je gaat van hem houden en voelt zijn angst en verdriet goed door de beschrijvingen en dialogen die gegeven worden. Ik vond het dan ook een beetje jammer hoe de verhaallijn tussen Emma en Travis eindigde, ik had daar iets meer van verwacht. Ze bouwen door het verhaal heen echt een band op en ik miste een mooi afscheid voor deze personages.
Het verhaal is goed uitgewerkt en alle details en gebeurtenissen kloppen. Je kunt zelf meedoen met de zoektocht van Emma en Travis. Hoewel de twee tieners nog erg jong zijn en eigenlijk niets te zoeken hebben bij de FBI wordt het verhaal zo verteld dat het toch wel logisch is dat ze betrokken raken bij deze zaak. Hoewel de nadruk niet ligt op de verledens van Emma en Travis kom je hier wel meer over te weten en dit levert zeker een bijdrage aan het verhaal. Het zorgt voor meer diepgang en begrip als lezer.
Het verhaal is soms best gruwelijk en bevat redelijk wat details van de moorden. Hoewel dit een YA-boek is, zou ik afraden dit boek te lezen als je jonger bent dan 16 jaar.
Als je van een spannend boek houdt en het langzaam ontrafelen van een mysterie, is dit boek zeker een aanrader! Ik vond het boek erg vlot lezen en bleef geboeid door de personages en verhaallijn. Ik geef dit boek dan ook 4/5 sterren.