De burgemeester

Wijze van lezen: paperback verkregen via Perfecte Buren Leesclub
Genre: thriller
Toepasselijk gedicht:
De burgemeester
De burgemeester heeft ons iets misdaan
Wij leerden, door zijn schuld, het leven haten,
Wij zullen allemaal zijn stad verlaten,
Die dood zal liggen in het licht der maan
En hij alleen, hij kan hier niet vandaan
Hij heeft geen wezen meer om mee te praten,
En moet, in zijn huis aan de grote laan,
Voor immer uitzien op zijn lege straten
Het gras zal groeien in de magazijnen,
De waar bederven bij de winkelieren
en huis na huis, en steen na steen verdwijnen….
Alles zal dood zijn als in Babylon,
Geen lied van vogels en geen kreet van dieren,
Niets dan de kou, de wind en soms wat zon
Jan van Nijlen (1884-1965)
uit: Het oude kind (1938)
Cover:
Ik zie de nationale kleuren van de Belgische vlag. Een man in de duisternis gehuld. Volgens mij de burgemeester die verdwenen is. Ik leerde uit het boek dat ze in België een sjerp dragen ipv een ambtsketen. Door de donkere kleuren doet de cover duister en onheilspellend aan.
De auteur Yves Peirsman daar heb ik nog niet iets van gelezen. Ik hoop dat hij mij weet te verassen met dit boek.
Mijn verwachting van het boek is dat de werkloze journalist de vermissing van de burgemeester tot op de bodem uitzoekt. Dat je als lezer mee puzzelt en denkt. Ik verwacht een diepgaand spannend verhaal.
Ik vind de cover zeer uitnodigend. Het silhouet dan ga je denken waarom is hij in het zwart? Mogen we niet weten wie hij echt is. Behoort hij al tot het verleden? Is hij al gedood is zijn identiteit al uitgewist door de dader? Door de sjerp zie je dat het silhouet de verdwenen burgemeester moet zijn. Ook de kleuren van de Belgische driekleur zijn zeer goed gekozen voor de cover. Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel. Het nodigt uit het triggert en maakt nieuwsgierig.
Het verhaal:
De burgemeester is verdwenen. Wie heeft het gedaan? Vele beschuldigingen worden geuit maar de politie tast in het duister.
De werkloze journalist Bas Michels doet zijn eigen onderzoek naar de verdwijning.
Tot zijn verbazing krijgt hij hierbij hulp van zijn ex vriendin Emma. Kan Bas al zijn bevindingen met haar delen? Emma is tenslotte de dochter van de plaatsvervangend burgemeester.
Mijn mening:
De auteur is er zeer goed in geslaagd om mij te verrassen. Ik had deze plot niet verwacht. Maar ik wilde eenmaal begonnen wel door blijven lezen omdat ik het naadje van de kous wilde weten.
In het boek zie je vaak Engelse vragen.
Ik als fan van talen vind dat erg leuk en zeker een welkome meerwaarde. Je denkt even diep erover na en leest weer verder. Heerlijk.
Ik vind de karakters goed uitgewerkt en uitgediept. Ik moest eerst wel wennen aan hun gewoonten en levensritme. Maar dat vond ik juist heel sterk gedaan. Ik vond ze daardoor meer personen van vlees en bloed. Mijn favoriet is Bas. Vriendelijk, fel waar het op politiek aankomt maar opkomend voor zijn mening, een doorzetter en een heuse speurneus en prima journalist.
De ontknoping verrasste mij zeer. Deze had ik niet aan zien komen. Natuurlijk puzzel je als lezer mee maar achteraf gezien hield de schrijver me een paar keer voor het lapje met geweldige plottwists en bleef het tot de laatste regel spannend en onvoorspelbaar.
De auteur belicht in zijn boek beide politieke stromingen zonder zijn eigen voorkeur er doorheen te laten sijpelen. Hij liet de keuze aan de lezer. Hij gaf alleen waardevolle achtergrondinformatie die tevens leerzaam is
De schrijfstijl is beeldend, duidelijk, toelichtend en makkelijk te volgen. Wel moest ik bladzijden terug lezen om te begrijpen maar dat is te wijten aan mijn NAH dus concentratie verlies en korte termijn geheugen verlies.
Mijn conclusie:
De Burgemeester verdiend van mij 5 sterren. Het is een spanningsopbouwende, met goed uitgewerkte karakters, situatie omschrijvingen die je voor je ziet, beeldend, uniek in zijn soort hoofdstuk nummering boek. De auteur is erin geslaagd de lezer geboeid te houden en met geweldige plottwists te entertainen. Nooit een saai moment in het boek. Ik wil graag meer van deze auteur lezen.
Bedankt Perfecte Buren Leesclub en Severine Lefèbre dat ik mee mocht doen aan de leesclub
Yves Peirsman en uitgeverij Houtekiet bedankt voor het boek

Meer recensies van Boekenpearls76