Interessante thematiek in een interessant land
India stond heel lang boven aan mijn lijstje met droom-reisbestemmingen. Inmiddels is die, nu ik meer over de veiligheid in dit land heb geleerd, wel wat omlaag gezakt. Toch blijft het land mij intrigeren! Ik bezocht India daarom via een boek.
De negenjarige Jai woont in een naamloze stad in het noorden van India. Hij kijkt te veel realityshows over politie, denkt dat hij slimmer is dan zijn vriend Pari (ook al haalt die altijd hogere cijfers) en ziet zichzelf als een betere baas dan Faiz (terwijl Faiz degene is met een baan).
Wanneer een jongen van hun school vermist wordt, besluit Jai de kennis die hij heeft opgedaan tijdens het kijken van Police Patrol in de praktijk te brengen. Met Pari en Faiz aan zijn zijde waagt Jai zich in de gevaarlijkste delen van de uitgestrekte Indiase stad: de bazaar na sluitingstijd en zelfs het laatste metrostation van de Paarse Lijn.
Het boek heeft te maken met interessante thematiek. Deepa heeft hier gebruik gemaakt van kennis die zij als journalist in India heeft verworven. Het gaat onder andere over kindvermissingen, geweld tegen vrouwen en hoe de hindoes en islamieten vaak tegenover elkaar staan. Actuele en interessante onderwerpen om verder op in te gaan.
Wat voor mij wat afdeed aan dit verhaal, was het feit dat het geschreven is vanuit een 9-jarige. Dit maakte dat het toch wat simpel en oppervlakkig bleef. Jammer, want de thematiek biedt veel mogelijkheden.
Toch heb ik wel degelijk ‘genoten’ van dit boek. De personages zijn hartverwarmend en de omgeving van de basti wordt beeldend geschetst. Ik ben benieuwd welke Indiaanse literatuur mij nog meer te wachten staat! Heb jij een aanrader?