Behoorlijk jofel

nanniebe nanniebe
25 mrt 2021

Calm. The. Fuck. Down. bundelt een flink aantal columns assorti van Asha ten Broeke, die voor diverse kranten en tijdschriften schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Columns die stuk voor stuk het lezen meer dan waard zijn: scherp, analytisch, origineel en zeer humoristisch. Ten Broeke wil een fijnere, rechtvaardigere wereld voor iedereen, en sluit daarin geen compromissen. En na ieder stukje dat je leest, groeit het gevoel dat het eigenlijk best wel gek is dat niet íedereen dat gewoon wil. Ten Broeke legt vaak de vinger op ingesleten denkbeelden, aannames, dingen die we nu eenmaal gewoon vinden, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. Ten minste, niet nadat Asha even helder uiteengezet heeft waarom een en ander niet klopt en qua tofheid best wel suboptimaal is. Bijzonder knap is hoe ze, in zo weinig woorden, erin slaagt om haar punt ook nog eens stevig te onderbouwen, vaak met verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek of weinig bekende (maar verifieerbare) feiten. Ze verkoopt geen lulkoek, ze weet waar ze het over heeft. Daarbij spaart ze zichzelf niet en stelt zich kwetsbaar op, bijvoorbeeld wanneer ze vertelt wat haar zoal wordt toegevoegd op ‘social’ media en wat dat met haar doet. Haar taalgebruik is to the point en grappig, wat het uitermate leesbaar maakt en een mens vrolijk stemt. Nadeel: juist daardoor lees je die bundel in één ruk uit als je niet oppast, en dat is eigenlijk zonde. Pas dus liever wel op en lees er maar een paar per keer, zodat je nog even na kunt mijmeren en morgen weer zo’n superprima stukje kunt lezen.

Meer recensies van nanniebe