Over leven en dood

cjcuijk 29 december 2024
Truman Capote heeft op minutieuze wijze een journalistieke reconstructie gemaakt van de viervoudige moord op een onschuldig gezin - de familie Clutter - in het plaatsje Holcomb in Kansas. De moorden zijn gepleegd door twee criminelen, Dick en Perry, die net uit de gevangenis komen en verwachtten bij de familie Clutter een brandkast met veel geld te kunnen vinden, wat niet zo is, zoals er zoveel dingen zijn die zij zich voornemen en die anders uitkomen dan gedacht. De familie wordt koelbloedig en emotieloos vermoord, om geen getuigen te hebben. Dick en Perry worden uiteindelijk gepakt en veroordeeld tot de galg.

Het boek beschrijft heel precies op basis van bewijsstukken en interviews de achtergrond van de familie Clutter en van Dick en Perry en reconstrueert de gebeurtenissen die uiteindelijk tot hun aanhouding, berechting en executie leiden.
Ik vond het een bijzonder boeiend en vaardig geschreven boek, met een ingenieuze opbouw, waarin langzamerhand als stukjes van een legpuzzel het totale verhaal in al zijn nuances zichtbaar wordt.
In de kern is dit een uitzonderlijk goed gedocumenteerd journalistiek verslag dat diep doordringt in het wezen van de betrokken mensen en daarmee voor mij ook een overstijgende betekenis krijgt.
De rechtschapen familie Clutter, die helemaal maatschappelijk is ingenesteld, is volkomen weerloos tegen het redeloze geweld van Dick en Perry, beschadigde mannen, die een compleet ontspoord, van god los leven leiden.
En omdat we de hoofdpersonen van deze tragedie zo goed hebben leren kennen, voelen we aan het eind van het boek evenzeer de compassie voor de familie Clutter als we bij hun witte grafsteen staan als voor de moordenaars Dick en Perry wanneer hun leven knakt, hangend aan de galg.

Meer recensies van cjcuijk