Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De tijdgeest vastleggen

Eus Wijnhoven 14 juni 2024
De in Cincinnati, OH geboren Amerikaanse schrijver Michael Cunningham (1952) debuteerde in 1990 met de roman A Home at the End of the World. Zijn bekendste werk is The Hours (1998), dat werd bekroond met zowel de Pulitzer Prize als de PEN/Faulkner Award. Day is zijn tiende roman. Cunningham woont in New York waar hij doceert aan Yale University.
In zijn tienerjaren was de auteur allesbehalve een lezer, tot hij in de schoolbibliotheek kennismaakte met Mrs. Dalloway van Virginia Woolf. ‘I was the first person who lend it,’ zegt hij tijdens een interview in Rotterdam. ‘Than I saw what words could do, what one could achieve with words. Virginia Woolf sounded like Jimi Hendrix to me.’

Michael Cunningham werkte aan een roman toen corona uitbrak. Toen besefte hij dat hij dit werk moest laten rusten en de tijdgeest vatten van het moment, de invloed van deze periode op ons dagelijks leven. ‘A historical lecture,’ zoals hij Day karakteriseert. Niet om belerend te zijn. In het algemeen streeft hij ernaar de lezer iets te bieden waardoor deze geraakt wordt, waardoor deze het fijn vond even in een andere wereld te vertoeven, al betekent dat niet terug te keren naar die tijd van lockdowns en ander ongemak,

Day bestaat uit drie delen die zich allemaal afspelen op 5 april. In 2019 is het ochtend. Dan en Isabel wonen in een klein appartement in Brooklyn. Hun kinderen Nathan (10) en Violet (5) delen een kamer. De bovenste etage is het domein van Robbie, Isabels broer. De laatste heeft op zesendertigjarige leeftijd nog altijd niet kunnen beantwoorden aan zijn eigen en andermans verwachtingen. Met behulp van avatar Wolfe heeft hij online een parallel leven gecreëerd: Wolfe is de twee jaar oudere broer waar hij en Isabel in hun jeugd over fantaseerden. Wolfe is knap, succesvol en door iedereen geliefd. Was de reële wereld maar zo mooi. Het huwelijk tussen wannabe rockstar Dan en senior beeldredacteur Isabel is broos. Eén ding hebben zij gemeen: beiden zijn op geheel eigen wijze verliefd op Robbie. Zij beschouwen hem ieder als hun beste vriend.

“Robbie and Dan know they’ve become the central couple. Isabel is, increasingly, a dream they’re having.”

Nu Nathan begint te puberen, zou het beter zijn als Violet en hij ieder een eigen kamer hadden, maar hoe zeg je dat tegen Robbie, waarvan niemand afscheid wil nemen? Dan kondigt Robbie zelf aan op zoek te gaan naar een andere woning.

In de middag van 5 april 2020 is er de realiteit van de coronapandemie. Robbie viert vakantie in een hut geïsoleerd van de IJslandse buitenwereld als het internationale (vlieg)verkeer stil komt te liggen. Via appjes onderhoudt hij contact met Dan en Isabel en de kinderen. Daarnaast schrijft hij lange brieven, die echter nooit worden gepost bij afwezigheid van enige posterijen in de verre omtrek. De eenzaamheid kruipt in deze pagina’s tussen de regels door, ook die aan de andere kant van de oceaan.

Gelukkig mogen mensen weer anderen ontmoeten op 5 april 2021, zo ook op deze avond. Isabel heeft haar meisjesdroom in vervulling laten gaan en woont inmiddels in een vervallen huis in de natuur. Nathan pubert verder of, zoals Isabel het formuleert:

“…she knows a Nathan who is no longer his past but not yet his future self – the living specter of her son, quintessence as much as entity, without qualities more specific than anger, self-recrimination, and the fundamental imperishable aliveness Isabel knows of him in utero, the flicker of self that would render him recognizable to her if he died and were reincarnated.”

In het laatste deel loopt de spanning op. Of je wilt of niet, je móet doorlezen, waarbij je in gedachten meermaals ‘Nee, laat dat niet gebeuren’ schreeuwt.

Michael Cunningham heeft met Day (weer) een verrassend verhaal geschreven waarin de intermenselijke verhoudingen op bijzondere wijze zijn uitgewerkt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eus Wijnhoven

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.