Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Op naar de boekhandel!

Eus Wijnhoven 16 maart 2024
In al haar wijsheid heeft het CPNB de opdracht voor het schrijven van het Boekenweekgeschenk 2024 toegewezen aan een familie. Die familie telt ook nog eens vier auteurs, mannen die ieder staan voor een eigen stijl en genre. Pater familias Bart is bekend als dichter, oudste zoon Sebastiaan is de meest literaire van het stel, Maurits de serieuze non-fictie man en Splinter ten slotte … nou ja, die is vooral van lichtheid en pauwengedrag. Ieder van dit pallet aan schrijvers heeft een eigen publiek. In die zin is de keuze voor De Chabotten een slimme zet. En de bijdrage van de twee leden van het gezin die niet eerder iets hebben gepubliceerd, moeder Yolanda en benjamin Storm, neem je maar voor lief.

Gezinsverpakking is dan ook een ratjetoe aan stijlen. Yolanda is met haar korte intermezzo’s Mamastippen het cement dat de stenen bij elkaar houdt. Van Bart had je een hoger niveau verwacht en Sebastiaans bijdrage is, zoals verwacht, wellicht de meest literaire. Maurits legt vast, zoals hem betaamt. Splinter schrijft met zwier, maar toont ook zijn gevoelige kant in de stem van hond Bril. Storm? Bekijk zijn bijdrage met mededogen, besef dat de meeste beginnend schrijvers ‘en toen, en toen’ meesters zijn.

Dat de familie Chabot geen doorsnee gezin is, wordt in alle bijdragen duidelijk. Wellicht beschouwen hun buurtgenoten hen in een milde bui als ‘vreemd’. In huis is het een grote dump. Worden er daarom geen bezoekers toegelaten? Wat echter vooral beklijft is de vrees voor de toekomst. Of, zoals Yolanda op de eerste pagina schrijft:

“Als je ouder wordt, verandert alles. Niets blijft.”

Het Boekenweekgeschenk vormt daarop een uitzondering gezien de talloze verzamelaars van deze cadeautjes aan de lezer. Vergelijk het Boekenweekgeschenk van 2024 niet met dat van eerdere jaren, zoals de bijdragen van Esther Gerritsen, Annejet van der Zijl of Ilja Leonard Pfeijffer. Ga onbevangen lezen, vergeet de negatieve besprekingen in NRC, Trouw en de Volkskrant. Bedenk dat daar redelijk positieve beoordelingen tegenover staan van bijvoorbeeld Bazarow en Tzum. Sowieso is leesgenot een subjectief gegeven.

In de Volkskrant van 16 maart 2024 wordt een lezersonderzoek aangehaald, waaruit blijkt dat 83% van de lezers vooral een boek pakt ter ontspanning. Daarvoor leent Gezinsverpakking zich uitstekend. En als u zo’n vlak-voor-het-slapengaan-lezer bent: ideaal die korte verhalen. Op naar uw boekhandel!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eus Wijnhoven