Advertentie
    Helma Koot Hebban Recensent

Culinair journaliste Sophie Matthys heeft al verschillende kookboeken op haar naam staan. Met haar nieuwste kookboek Curry’s neemt ze je mee in de smaakvolle wereld van de curry. De titel zegt het eigenlijk al: een kookboek met enkel en alleen curry gerechten. Pittige stoofpotten en stevige schotels uit Inda, Thailand, Indonesië, Vietnam, de Filippijnen en Maleisië. Als je voorkeur uitgaat naar minder zware kost kan je je hart ophalen aan lichte gerechten zoals bijvoorbeeld een groene Thaise currysoep met scampi’s of een massaman curry van kip met zoete aardappel. Ook aan de vegetariër is gedacht met smakelijke recepten bomvol groente. Voor elk wat wils.

De cover doet je al watertanden, tenminste als je van vlees houdt. Gelukkig is op de achterzijde van het boek ook aan de vegetariër gedacht. De opmaak van het binnenwerk is smaakvol en duidelijk. De gerechten zijn onderverdeeld op basis van het soort vlees dat het hoofdingrediënt vormt en daarnaast is er een hoofdstuk Veggie en Vis & Zeevruchten. Maar alles begint bij de basis en daar besteedt Sophie Matthys veel aandacht aan. In verschillende hoofdstukken legt ze uit wat de curry tot een curry maakt, welke soorten curry’s er zijn en welke specifieke ingrediënten je standaard in huis moet hebben. Verder een korte beschrijving van de soorten Thaise currypasta’s en een aantal tips die handig zijn om te weten voordat je zelf in de keuken aan de slag gaat. Vooral deze tip is handig om te weten als je bent uitgeschoten met de (chili)peper:

'Als je curry te pikant is, voeg dan een of twee tomaten toe en een halve theelepel suiker.'

Het boek gaat verder met een aantal basis recepten voor chapati’s, garam masala, lassi (een verfrissende yoghurtdrank), mangopickles en een aantal currypasta’s. Daarna kan je je hart ophalen aan de stuk voor stuk heerlijk ogende gerechten. Om een keuze te maken welk recept je als eerste op tafel wilt zetten, valt dan ook niet mee.

Alle recepten hebben een dubbele pagina met aan de ene zijde het recept en de andere zijde een foto van het gerecht. Alle recepten hebben een duidelijke indeling met ingrediënten, een stap-voor-stap bereidingswijze en een tip over bijvoorbeeld bijgerechten of het later toevoegen van ingrediënten als je het recept van tevoren klaarmaakt. De meeste recepten zijn voor vier personen, maar zijn gemakkelijk aan te passen naar meer personen. Een klein gemis is de bereidingstijd die nodig is om het gerecht te maken. Het is daarom raadzaam het recept van tevoren goed door te lezen, omdat het soms nodig is dat vlees een nacht moet marineren of een paar uur moet sudderen.

In de meer dan 50 verschillende currygerechten kan het niet anders dan dat je er een aantal recepten vindt die je vaker op tafel wilt zetten. Aanraders zijn de vegetarische curry met bloemkool en broccoli, de Indiase boterkip (murgh) en de penang curry van rund (penang neua). Daarbij kunnen behalve rijst, natuurlijk ook de verrassend simpel te maken chapati’s niet ontbreken.

Curry’s is een boek dat zowel de notoire vleeseter, de flexitariër als de vegetariër zal inspireren om een zelfbereide curry waar je je vingers bij aflikt op tafel te zetten. Smullen maar!

Reacties op: Smullen van curry, curry en nog meer curry

1
Curry's - Sophie Matthys
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99
E-book prijsvergelijker