Advertentie
    Helma Koot Hebban Recensent

Hoewel de proloog van ‘Voor de meisjes’ van Heleen van der Kemp je direct een onheilspellend gevoel geeft, vergeet je het gek genoeg weer door de verhaallijnen die daar ogenschijnlijk niets mee te maken lijken hebben. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven in korte hoofdstukken verteld. Ik heb het boek geluisterd en in het begin moet je je aandacht er goed bijhouden om alle personages op een rijtje te krijgen. Als het verhaal op gang is en de spanning wordt opgevoerd kost dat geen enkele moeite meer.

Er spelen meerdere zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Kim van Rijn en Karel van der Zee worden opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma als Karel besluit te getuigen tegen een van kopstukken van de Amsterdamse onderwereld. Als er een aanslag wordt gepleegd, zijn ze ook daar niet meer veilig.

De keurige familie Vermeer verkeert in totaal andere kringen. Ondanks dat de gezinsleden elkaar ontmoeten tijdens het wekelijkse familiediner wordt al snel duidelijk dat de familierelaties op scherp staan. De onverwachte zwangerschap van Joyce, de vrouw van oudste (stief)zoon Leonard zet de zaken op scherp. Het brengt dochter Anna terug naar een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd en zorgt ervoor dat het leven van vader Manfred op zijn kop wordt gezet als het oudste dochtertje van zijn jongste zoon Jean hem een groot geheim vertelt.

De verhaallijnen komen bij elkaar als Leonard voor zijn penthouse ternauwernood een aanslag op zijn leven overleeft. Als hij grote gelijkenis vertoont met Karel van der Zee, lijkt er sprake van een vergismoord te zijn. Rechercheur Nina Hansen, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van Kim en Karel bijt zich in de zaak vast. Is het inderdaad een vergismoord of is er meer aan de hand?

Heleen van der Kemp laat een hoeveelheid van heftige thema’s voorbijkomen waarvan huurmoord, abortus en kinderporno er slechts enkele zijn. Toch passen al deze thema’s prima in het verhaal en wordt het nergens ongeloofwaardig. Door de perspectiefwisselingen en flash backs wordt langzaam maar zeker duidelijk wat er precies gebeurd is bij de familie Vermeer en waarom de onderlinge relaties zo onder spanning staan. De uiteindelijke ontknoping is origineel en dan wordt ook de titel van het boek volkomen duidelijk. Op dat moment herinner je je ook de proloog en blijkt alles uiteindelijk om en voor de meisjes te zijn.

Ondanks de complexiteit van het verhaal is het boek als luisterboek, voorgelezen door Miryanna van Reeden, prima te volgen. Haar stem is aangenaam om naar te luisteren: fijne intonatie, zonder ‘stemmetjes’ en lekker in het gehoor. Ondanks de vele perspectiefwisselingen is het, ook luisterend, direct duidelijk vanuit welke persoon het verhaal verteld wordt.

Het is geen nagelbijtende thriller maar de onderhuidse spanning is prima opgebouwd tot een mooi afgerond geheel waarin liefde en opoffering de doorslag geven.

Reacties op: Spannende roman met een lang verzwegen familiegeheim in de hoofdrol

130
Voor de meisjes - Heleen van der Kemp
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker