Een enkele waarheid?
Baggini, Julian
Een kleine geschiedenis van de waarheid; troost in tijden van nepnieuws/ Julian Baggini; vertaald uit het Engels> door Bram Galenkamp.- Utrecht: Klement,.- 103 pagina's; 20 cm.
Vertaling van: A short history of truth: consolations for a post-truth world.- London: Quercus, 2017..- Met literatuuropgave
ISBN 978 90 8687 174 2
Baggini stond op het lijstje van de te-lezen filosofieboeken van het Senia clubje. Ik had nog nooit van Baggini gehoord, die in toonaangevende Amerikaanse kranten publiceert.
Het is een uitgave in kort bestek, De geschiedenis van de waarheid. B. onderzoekt waarheidsclaims door o.a. Religie en wetenschap naast elkaar te leggen. De zg expertologie aan kritiek te onderwerpen, de waarheidsclaims van de Macht tegen het licht te houden. Hij pleit voor additionele waarheden, een samengaan en opbouwen aan een wetenschappelijk inzicht, dat zich als een bouwwerk, een toren van Babel verheft. De rationaliteit van Descartes verklaart hij achterhaald door Werner Heisenberg aan te halen' Het zal nooit mogelijk zijn om langs de weg van de zuivere rede bij een absolute waarheid uit te komen'. Hij onderscheidt spirituele waarheden van seculiere en brengt in dat er voor een betere moraal betere kennis nodig is (wat ik betwijfel. Zie. Politieke besluitvorming die door trage processen en verschillende inzichten binnen de democratie in de weg staat van optimale staatsinrichting dmv waarheidsclaims van de wetenschap).
Hij pleit voor samenwerking in het opbouwen van een mogelijke waarheid. Geeft ruimte aan 'alternatieve waarheden'. Vindt bescheidenheid binnen rationele waarheidsclaims een voorwaarde. Begrijp dat we, om slimmer te worden, moeten begrijpen op welke manieren we dom zijn.
Leuk boekje..