Recensie van:
Auteur: Tamara Onos
(1972) is moeder van drie zonen. Zij woont in het Gelderse Ellecom en is fulltime werkzaam binnen haar eigen bedrijf.
Als arboprofessional (arbeidshygiënist en hogere veiligheidskundige) adviseert zij bedrijven over het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Het zwaartepunt ligt daarbij op blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Door haar werk komt zij in allerlei bedrijven, ziet ze hoe dingen gemaakt worden en hoort ze de verhalen van ondernemers en werknemers. Haar beeldende schrijfstijl maakt het mogelijk om deze mooie aspecten van het werk over te brengen. Tegelijkertijd kan zij al schrijvend aandacht vragen voor de problemen die kunnen ontstaan op het gebied van veiligheid en gezondheid. Problemen die ervoor zorgen dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen aan het eind van de dag gezond en ongeschonden naar huis gaan.
De pracht en problemen van werk vormen de rode draad in haar columns en blogs. Ook in haar debuutthriller Onder Invloed zijn haar kennis en ervaringen als arboprofessional verweven.
Bibliografie:
Onder Invloed (maart 2019, LetterRijn)
Blogs over de pracht en problemen van werk (www.tamaraonos.nl)
Columnist in het vakblad Arbo (Vakmedianet)
Wijze van lezen:
E-book gekregen voor deelname aan De Boekenreizigers leesclub o.l.v. Erna Eikhoudt.
Uitgeverij: LetterRijn
Genre: een (Renske Nijland) thriller
Cover en flaptekst:
Een persoon, een vrouw die in nepsneeuw ligt was mijn eerste gedachte. Om gevolgd te worden door de gedachte aan piepschuim wat uit elkaar gekorreld is. Waarom ligt ze erin? Wie is het? Het nodigt mij uit het verhaal te gaan lezen.
Flaptekst:
Spannend en informatief. Een tipje van de sluier van het verhaal wat de lezer kan verwachten. Het maakt me nog nieuwsgierig. Ik moet dit verhaal lezen.
Het verhaal:
Arboprofessional Renske Nijland is getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Een Pools woord. Als Renske een onderzoek start, blijkt de man spoorloos verdwenen en wordt ze tegengewerkt door de directeur. De onverwachte terugkeer van haar moeder en de vondst van een lijk in het vredige Ellecom werpen een heel ander licht op het incident. Kan Renske meer doden voorkomen?
Mijn leesbeleving:
Het privé leven en de zaak waarom het in dit verhaal draaide waren goed met elkaar vervlochten. Je leerde zo het personage Renske steeds beter kennen. De schrijfstijl is prettig: beeldend en vlot.
In dit verhaal behandelt Tamara Onos een maatschappelijk thema. Er komen veel Polen naar Nederland om te werken. Voor hen vaak hoop op meer geld verdienen met werken als in hun thuisland. Maar de werkelijkheid is bitter. Vaak worden ze uitgebuit op gebied van gebrekkige huisvesting.
Ook zijn de te werken uren vaak niet overeenkomstig met het loon dat men verdient. Ook vond ik het hartverscheurend dat de Polen in dit verhaal vaak lange tijd van huis waren en hun familie zo intens misten.
Maar het verhaal wordt duidelijk en met veel ruimte voor emotie beschreven. Je voelt op vaak zeer spannende momenten de beklemming, de ijzingwekkende angst en de grimmige sfeer.
De opbouw is duidelijk en geloofwaardig. De personages zijn uitstekend uitgewerkt. Je houdt van ze of niet. Net op het moment dat je denkt nu is het hele verhaal duidelijk komen er nog enkele plottwists die je de adem benemen. Dat maakt dat de plot verrassend, onverwacht maar buitengewoon sterk is.
Voor mij zijn piepschuim en een kelder nooit meer hetzelfde.
Nog niet eerder las ik een verhaal van Tamara Onos. Maar na dit boek ben ik fan. In de toekomst lees ik graag nog het eerste deel met Renske Nijland in de hoofdrol. Hopelijk komt ze nog terugvinden eventuele volgende verhalen. Ik mag haar wel; een daadkrachtige, passionele, empatische, eerlijke vrouw.
Het bonusverhaal Het Joodse Bruidje na het verhaal Isolatie vormt voor mij een mooie en bijzondere aanvulling. Prachtig gedaan.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Het verhaal leest vlot door een beeldende schrijfstijl, een duidelijk uitgewerkt maatschappelijk thema, een goede afwisseling tussen privé en werk situatie, een heldere opbouw, prima uitgewerkte personages, voldoende spanning om continu geboeid te blijven
Zo beeldend geschreven alsof je overal zelf bij bent.
Tamara Onos bedankt voor je deelname en input aan de leesclub.
Erna Eikhoudt bedankt voor je prima begeleiding en goede vraagstelling.
Auteur: Tamara Onos
Bibliografie:
Onder Invloed (maart 2019, LetterRijn)
Blogs over de pracht en problemen van werk (www.tamaraonos.nl)
Columnist in het vakblad Arbo (Vakmedianet)
Wijze van lezen:
Uitgeverij: LetterRijn
Genre: een (Renske Nijland) thriller
Cover en flaptekst:
Flaptekst:
Het verhaal:
Mijn leesbeleving:
Voor mij zijn piepschuim en een kelder nooit meer hetzelfde.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Zo beeldend geschreven alsof je overal zelf bij bent.
Tamara Onos bedankt voor je deelname en input aan de leesclub.
Erna Eikhoudt bedankt voor je prima begeleiding en goede vraagstelling.