Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Stimulerende schrijfbundel coacht en inspireert aspirant-schrijvers

Eline van der Boog 14 januari 2022 Hebban Recensent
Het is een droom van veel mensen om een boek te schrijven. Een groot deel van deze groep doet ooit eens een poging om het verhaal op papier te zetten. Toch zijn er maar weinig mensen die hun ideeën helemaal uitwerken en daadwerkelijk een boek (laten) publiceren. Een boek schrijven is immers keihard werken. Het leven gaat door en schrijven kan dan zomaar geen prioriteit meer zijn, hoe graag je ook zou willen. Schrijfcoach Brenda van Es vindt dat dit anders kan, en in haar schrijfbundel Aanmoedigingen voor schrijvers steekt ze aspirant-schrijvers een hart onder de riem.

Een boek schrijven is niet iets wat je zo even doet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zijn succesvolle schrijvers die aan de lopende band boeken publiceren; mensen die over een onuitputtelijke bron van inspiratie en een vanzelfsprekende scheut schrijftalent lijken te beschikken. Maar hoe talentvol iemand ook mag zijn, een boek schrijven vraagt om doorzettingsvermogen. Een boek schrijven is vast blijven houden aan jouw droom. De durf om je persoonlijke drijfveren te analyseren en je twijfels en innerlijke conflicten onder ogen te komen. Een boek schrijven is, zo schrijft Van Es: “willen afzien, kunnen afzien, soms zelfs ten diepste kíezen voor afzien. Talent of niet.”

Van Es schreef eerder Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven en In Spanje schijnt altijd de zon. In Aanmoedigingen voor schrijvers neemt zij je mee langs vier fasen die een aspirant-schrijver doorgaans tegenkomt in het schrijfproces: vertwijfeling, doorschrijven, afronden en loslaten. Aan de hand van de vier seizoenen maakt Van Es deze fasen concreet. Zo staat de herfst voor de vorming van het verhaal; de periode waarin de aspirant-schrijver nog niet weet waar de plot heengaat. De winter draait om doorzetten, in de lente bloeit er al wat op en in de zomer kunnen de vruchten worden geplukt. Van Es laat iedere aanmoediging aansluiten op een bepaald thema binnen het schrijfproces. Deze stukken beslaan niet meer dan enkele pagina’s en zijn behapbaar waardoor ze goed blijven hangen. Tussendoor blader je langs inspirerende quotes van bekende schrijvers, filosofen en andere ‘ervaringsdeskundigen’.

In het bijzonder richt Van Es zich in Aanmoedigingen voor schrijvers tot aspirant-schrijvers van levensverhalen. Centraal in de bundel staat het schrijven van een autobiografisch boek vanuit de hart-hoofd-hand-verbinding. Volgens Van Es is het belangrijk om als schrijver vanuit jouw lichaam en ziel een verbinding te maken met het levensverhaal. Ondanks deze abstracte, spirituele insteek is Van Es in haar aanmoedigingen verrassend praktisch en direct. Ze stimuleert de aspirant-schrijver om na te denken over de reële worstelingen tijdens het schrijven en schotelt effectieve gedachte-experimentjes voor. Het boek citeert daarnaast stukken uit korte verhalen vol (levens)wijsheden. De vormgeving van het boek en de grote rol voor de natuur creëren allebei een rustige en positieve sfeer. Aanmoedigingen voor schrijvers daagt de aspirant-schrijver uit, wekt inspiratie op en doet wat het belooft: coachen vanaf het papier.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.