Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Debuutroman volgt de sporen van jeugdtrauma’s

Eline van der Boog 04 januari 2023 Hebban Recensent

De Britse studente Cleo is haar lastige thuissituatie ontvlucht om haar geluk als aspirerend kunstenaar te beproeven in New York. In de drukke decembermaand ontmoet ze in ‘de stad die nooit slaapt’ op de valreep van het oude jaar de twintig jaar oudere Frank. Allebei hebben ze niet zo’n zin om 2007 in te luiden op een middelmatig Oud & Nieuw-feestje. De flirt mondt algauw uit in een romance die er veelbelovend uitziet. Nog geen half jaar later bezegelen de twee hun relatie met een bruisend huwelijk. Cleo’s zorgen om het verlopen van haar studentenvisum verdwijnen daarmee als sneeuw voor de zon. Ze trekt in bij Frank met de visie om schilderijen te maken en als zijn vrouw met volle teugen van het glamoureuze leven in New York te genieten. Voor Frank was trouwen nooit echt een prioriteit. Nu hij op latere leeftijd gebonden is, hoopt hij privé de stabiliteit te vinden die hij in zijn werk als succesvolle reclamemaker mist. Alle clichés van hun eerste ontmoeting ten spijt stapelen de problemen tussen de twee zich in Cleopatra en Frankenstein van Coco Mellors echter snel op.

'De sombere sfeer die Mellors hanteert en het luxe leven waar de personages zich in de wervelende wereldstad in storten, doen denken aan Een klein leven van Hanya Yanagihara' Recensent Eline


Hoe inspirerend een leven in New York ook leek, Frank blijkt voor Cleo niet de muze te zijn die ze voor ogen had. Haar American Dream gaat nog meer in rook op wanneer ze zich realiseert dat de problemen uit haar jeugd allerminst zijn verdwenen door impulsief een nieuw leven te beginnen aan de andere kant van de oceaan. Hetzelfde geldt voor Frank: het aanvankelijk onschuldig wegdrinken van zijn problemen neemt steeds drastischere vormen aan.

Cleopatra en Frankenstein is het debuut van Mellors die werkt als tekstschrijver. De roman werd uit het Engels vertaald door Gerda Baardman en Jan de Nijs. Behalve Cleo en Frank voert Mellors verschillende personages op uit de sociale kring van het getrouwde stel. Zo is er Cleo’s beste vriend Quentin die worstelt met zijn genderidenteit, Franks losbandige zus Zoë, de zelfverzekerde Audrey, Santiago die een rots in de branding is (maar eveneens een treurig verleden te verwerken heeft) en de arrogante Anders.

De sombere sfeer die Mellors hanteert en het luxe leven waar de personages zich in de wervelende wereldstad in storten, doen denken aan Een klein leven van Hanya Yanagihara over de turbulente levens van een groep studievrienden. De luchtigere stukken, sarcastische humor en familieperikelen trekken een duidelijke parallel met de soapachtige plot in Onder ons van Emma Straub. Onderwerpen als suïcide, alcoholisme, jeugdtrauma’s, vriendschap en liefde lopen in Cleopatra en Frankenstein als rode draden door de levendige beschrijvingen van elegante New Yorkse feestjes, ambitieuze carrières en scheve familieverhoudingen. De keerzijde hiervan is dat de hoeveelheid personages en gebeurtenissen de lezer, evenals de bruisende stad waarin het verhaal zich afspeelt, overweldigen. Ook het onnodig rekken van passages doet de vraag rijzen of de plot niet in minder pagina’s verteld had kunnen worden. Mellors schrijft desondanks vlot en scherpzinnig: ‘mensen die onder zulke liefdevolle omstandigheden opgroeien, worden anders dan wij’ en ‘als het donkerste in jou het donkerste in mij ontmoet, ontstaat er licht’.

Wie net als op een stadskaart liever een shortcut neemt binnen het labyrint van plotlijnen: Cleopatra en Frankenstein is ondanks alle New Yorkse snobs, glitter en glamour een boek over hoe jeugdtrauma’s je vormen en de impact ervan op relaties.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?