Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ontroerende roman over de band tussen mens en dier

Eline van der Boog 14 maart 2022 Hebban Recensent
De eerste persoon die zwerfhond Tamon in De jongen en de hond van Seishu Hase tegenkomt, is Kazumasa. Tamon zwerft op dat moment rond op een parkeerterrein in de Japanse stad Seida die in 2011 genadeloos werd getroffen door een tsunami. De natuurramp heeft diepe sporen achtergelaten, en de stad is een halfjaar later nog altijd herstellende. Er zijn weinig banen en de woonruimte is beperkt. Kazumasa verdient de kost met een simpel baantje via een kennis, en houdt er daarnaast nog enkele dubieuze bijverdiensten op na. Ondanks zijn schamele bankrekening besluit Kazumasa Tamon mee naar huis te nemen. De herdershond ontpopt zich al snel als een beschermengel, maar kan niet voorkomen dat het noodlot Kazumasa uiteindelijk treft.

Tamon wisselt in De jongen en de hond meermaals van baasje. Na de goedhartige Kazumasa belandt hij bij de criminele Miguel, waarna er nog meer baasjes volgen die het pad kruisen met de zwerfhond. Tamon maakt kennis met deze mensen en hun verschillende levens waardoor de lezer zich ieder hoofdstuk in een nieuw avontuur stort. Zo leeft de herdershond mee met een gezin waarvan de moeder aan dementie lijdt. Tamon komt onder meer in het criminele circuit en de prostitutie terecht, en bij een eenzame weduwnaar. Al die tijd lijkt het erop dat Tamon ergens naar op zoek is. Gaandeweg de roman wordt duidelijk dat Tamon niet zomaar wat ronddwaalt, maar dat zijn reis een urgente bestemming heeft die hij hoe dan ook moet zien te bereiken: 'In zijn achteruitkijkspiegel zag hij dat Tamon, als altijd, zijn blik naar het zuiden had gewend.'

De jongen en de hond is de nieuwste roman van de Japanse schrijver Seishu Hase, pseudoniem voor Toshihito Bando. Hase debuteerde in 1996 met Stad zonder nacht. Zijn debuut sleepte direct de prestigieuze Eiji Yoshikawadebutantenprijs in de wacht, en belandde op de shortlist van de Naoki-prijs. Met De jongen de hond won Hase deze laatste (tweejaarlijkse) literatuurprijs. Het werk van Haruki Murakami vol pratende katten en andere dieren doen in het westen inmiddels gelijk bellen rinkelen. Dierenverhalen De kat en Reisverslag van een kat van auteurs Takashi Hiraide en Hiro Arikawa vielen hier eveneens in goede aarde. Nu mag ook Hase zich voegen in het rijtje van Japanse auteurs die geleidelijk aan de westerse boekenmarkt veroveren. In thuisland Japan geniet Hase immers al jarenlang een grote populariteit, maar dan als schrijver van misdaadromans die veelvuldig zijn verfilmd.

Hase bouwt de spanning in De jongen en de hond nauwgezet op. Dit zorgt ervoor dat je als lezer door wil blijven lezen, want waar is Tamon zo naarstig naar op zoek? Hase schrijft zorgvuldig, met oog voor alledaagse zaken. Over de beschrijvingen is een subtiel psychologisch filter heen gelegd zoals dit in Japanse vertellingen vaak het geval is. Hierdoor komen de uiteenlopende (innerlijke) conflicten van de personages goed uit de verf. Toch is het verhaal van een hond die onafgebroken op iets of iemand wacht, niet origineel. De jongen en de hond doet dan ook sterk denken aan Hachiko, de wereldberoemde hond die negen jaar lang op zijn baasje wachtte bij het drukke treinstation Shibuya. Het wisselen tussen de verschillende baasjes brengt een zekere dynamiek aan in de roman, maar brengt onverhoopt ook wat herhaling met zich mee. Dit neemt niet weg dat De jongen en de hond een emotioneel verhaal is, met enkele verrassende plotwendingen en een tranentrekkend slot.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.