Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Eline van der Boog Hebban Recensent

De ouders van Astrid weten in de zomer al dat de verbouwing van de keuken in december de bereiding van het traditionele kerstdiner onmogelijk zal maken. Astrids zus Josefien studeert nog en haar broer Gerben woont antikraak. Om van kerst dit jaar toch nog een succes te maken, besluit Astrid om haar familie bij haar thuis uit te nodigen. Maar op één voorwaarde: iedereen moet een onderdeel van het kerstdiner voorbereiden. De gedachte hieraan bezorgt Astrid alvast de nodige spanningen. Als marketingmedewerker bij een interieurbureau maakt ze de aankomende periode kans op promotie. En alsof dat niet genoeg is, moet Gerben zijn woning uit en trekt tijdelijk bij haar in. Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé van Denise Meijer volgt de gebeurtenissen die Astrid van de zomer tot aan het kerstdiner meemaakt op de voet.

Zoals de titel en cover van het boek al laten zien, speelt een (grumpy) kat een grote rol in Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé. Astrid is bijzonder zorgzaam voor haar grijze kat Milka. Vanwege haar drukke baan is hij helaas wel veel alleen, maar daar komt verandering in als Gerben bij haar komt wonen. Haar broer heeft wat sturing nodig. Behalve een andere definitie van ‘opruimen’, moet ze hem herhaaldelijk instrueren de deuren gesloten te houden om te voorkomen dat Milka ontsnapt. Astrids nieuwe buurman Noah is namelijk niet bepaald een kattenliefhebber. Ze is als de dood dat Milka iets overkomt. De situatie vereist dan ook extra voorzichtigheid! Ondertussen naderen de feestdagen en wordt de druk op haar werk steeds hoger opgevoerd.

Meijer schrijft vlot en met een flinke scheut humor. De novelle is een heerlijk kort kerstverhaal waarin de feelgood overheerst. Toch snijdt ze ook iets zwaardere thema’s aan, zoals burn-out, slapeloosheid, werkloosheid en eenzaamheid. Terwijl Astrid kaarten van haar vrienden ontvangt met hun partners en kinderen, vraagt ze zich bijvoorbeeld af of er ook een geliefde voor haar bestaat. Hoewel sommige plotwendingen niet heel verrassend zijn, blijft het verhaal lekker doorlezen. Eigenlijk geeft het ook niet dat het boek soms wat voorspelbaar is. De kerstdagen zijn nu eenmaal vaak vol clichés en die maken juist dat iedereen zich erin herkent. Of je Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé nu in de zomer of winter leest, de gebeurtenissen en personages die Meijer opvoert zijn in ieder seizoen herkenbaar. Én je krijgt er in dit geval nog een fijn kerstgevoel bij.

Reacties op: Feelgood kerstverhaal vol kattenstreken

66
Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé - Denise Meijer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken