Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kleurrijk prentenboek maakt van intensieve haarroutine een wervelend avontuur

Eline van der Boog 16 juni 2024 Hebban Recensent
De meeste mensen kennen het wel als ze ’s ochtends uit bed stappen: een verzorgingsroutine voordat je de deur uitgaat naar school, werk of iets anders. De hoofdpersoon in En morgen nog een keer van Esohe Weyden mag van haar moeder voor het eerst zelf haar krullen gaan verzorgen. Bij de wastafel legt het meisje alle benodigdheden alvast klaar: borstels, kammen, crèmes en oliën. Ze is goed voorbereid, maar dan komen de twijfels: ‘Wat als mama ongelijk heeft en ik hier nog niet klaar voor ben? (…) Ze zegt dat ik het enkel zal leren door het zelf te proberen en niet door alleen maar toe te kijken.’ Met een ontmoedigende blik kijkt het meisje naar zichzelf in de spiegel. De verzorgingsspullen schrikken haar af. In haar kroeshaar zitten knopen die ze er vast met geen mogelijkheid uit kan krijgen. Maar dan krijg je ze een idee: wat als ze de routine opdeelt in stapjes? Zal het haar dan wel lukken?

Weyden is dichter, presentator en jurist. Ze debuteerde in 2022 met de bundel Tussentaal waarmee ze de publieksprijs van de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur won en op de shortlist stond van de C. Buddingh’-prijs. En morgen nog een keer is haar eerste kinderboek. Aan de hand van vijf stappen neemt Weyden de lezer mee in de handelingen die nodig zijn om de krullen van het meisje te verzorgen. Deze intensieve haarroutine ontvouwt zich tot een wervelend avontuur waarin de hoofdpersoon de uitdaging aangaat om van haar warrige haren, springende krullen en koppige knopen een kapsel te maken ‘dat vreugde uitstraalt (…) een kroon op mijn hoofd die ik met trots kan dragen’. Weyden speelt op een fantastische manier met taal; van alliteraties tot eindrijm, waardoor de korte teksten lezen als versjes. De vrolijke bladspiegel doet uitbundig mee. De letters groeien en krimpen, ze druppelen, springen en ontwarren op de pagina’s als het meisje in de weer gaat met de wildwaterbanen, het creepy crèmebeest en de kwebbelende kam.

Ondanks de twijfels en obstakels van de hoofdpersoon, blijft de toon optimistisch. De beeldrijke taal en het toekennen van menselijke eigenschappen aan de verzorgingsproducten worden sterk ondersteund door de grote, kleurrijke illustraties van de Mijke Coebergh. De stappen die kinderen met krulletjes iedere ochtend moeten doorlopen, komen daardoor op een meeslepende manier tot leven, wat het tot een feest maakt om dit boek (voor) te lezen. Op creatieve wijze biedt het prentenboek herkenning voor jonge lezers met afrohaar. Het verhaal brengt gaandeweg op subtiele wijze de krachtige boodschap over dat je zelfverzekerd mag zijn. Daarnaast creëert het een (eerste) kennismaking met deze haarroutine voor kinderen (en ouders) die hier niet mee bekend zijn. Het verruimt hun blik en laat zien dat jezelf verzorgen er voor iedereen anders aan toegaat. Wie je ook bent en hoe groot de hindernissen (van je ochtendroutine) ook zijn, door in jezelf te geloven kun je elke uitdaging aan. Iedere dag weer!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.