Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aangrijpende psychologische thriller over wezenlijke thema’s

Eline van der Boog 28 februari 2022 Hebban Recensent
Het co-ouderschap van Aika Naguibova volgt jonge moeder Sofia. Na een turbulente relatie met Lucas besluit ze hem voorgoed te verlaten. De zorg voor hun twee zoons Laurens en Leonard regelen ze via co-ouderschap. Dit gaat goed, totdat Sofia een relatie krijgt met Sam. In de weekenden vormt ze samen met Sams kinderen een samengesteld gezin. Ze hebben het erg gezellig, maar Lucas lijkt Sofia naarmate de tijd verstrijkt niet goed los te kunnen laten. Hij appt haar veel, doet onnodig moeilijk als er compromissen moeten worden gesloten omtrent de kinderen, en wil telkens weten of Sofia’s relatie met Sam wel serieus is. Wanneer een van haar kinderen thuiskomt met een open wond op zijn hoofd, gaat Sofia op onderzoek uit.

Tijdens haar onderzoek stuit Sofia op diverse obstakels. Haar zoons komen op school niet goed mee. Van de leerkrachten krijgt Sofia te horen dat ze waarschijnlijk een jaar moeten blijven zitten. Haar contact met Lucas neemt hierdoor toe, terwijl ze eigenlijk juist wat meer afstand van hem wil nemen. Door de hoofdwond en verschillende tekenen die op kindermishandeling wijzen, raakt Sofia steeds meer verstrikt in een web van leugens. Daar komt nog bij dat Sofia erachter komt dat Sam zaken voor haar verborgen houdt. Zo is hij na een lastige periode in de afkickkliniek, weer met drugs bezig. Iets waar Sofia erg op tegen is. Gaandeweg leidt dit tot een onvermijdelijke confrontatie. Sofia kan niet anders dan Sam ook verlaten. Maar de consequenties van dit besluit leiden Sofia naar een regelrechte nachtmerrie.

Het co-ouderschap is het thrillerdebuut van Naguibova. Samen met Sofia puzzelt de lezer mee met wat er met haar kinderen gebeurd kan zijn. Naguibova schrijft vlot en over wezenlijke thema’s. Zo behandelt Het co-ouderschap toxische relaties, psychopathologie, psychisch en lichamelijk geweld en de invloed die dit soort negatieve ervaringen op iemand hebben. Ook over moederschap, familie en de onvoorwaardelijke liefde tussen ouder en kind gaat dit boek. Door regelmatig te wisselen van perspectief, kruipt Naguibova volledig in het hoofd van haar personages. Het verhaal blijft geloofwaardig en spannend. De plot schippert daarnaast tussen droom en werkelijkheid wanneer angsten zich van Sofia meester maken. Thrillerelementen dienen zich aan in de vorm van politieconfrontaties, achtervolgingen, manipulatie en een onafwendbare rechtszaak waarbij voor Sofia veel op het spel staat. Het co-ouderschap is een aangrijpende psychologische thriller vol verrassende plotwendingen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?