Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Roman over kunstroof omspant vier generaties vrouwen

Eline van der Boog 16 september 2021 Hebban Recensent

Hannah is 27, woont in Berlijn en werkt aan haar proefschrift. Iedere week bezoekt ze haar oma Evelyn die in een verpleeghuis woont. Evelyn is een gesloten vrouw die nooit over haar verleden praat. Als er op een dag een brief van een advocatenkantoor in Israël binnenkomt, wil Evelyn niets met de inhoud ervan te maken hebben. Hannah krijgt de brief in handen, en ontdekt dat haar grootmoeder erfgename is van een kostbare, maar verdwenen, kunstverzameling. Met nauwelijks aanknopingspunten – Hannahs moeder Silvia leeft niet meer – wordt Hannah gedwongen om haar oma dan toch eindelijk aan het praten te krijgen.

Jonge vrouw in blauw bij avondlicht is de nieuwste roman van Alena Schröder en werd door Lucienne Pruijs vertaald uit het Duits. Schröder werkt als freelance journalist in Berlijn voor onder meer Süddeutsche Zeitung Magazin en Die Zeit, en schreef verschillende non-fictieboeken en romans. Jonge vrouw in blauw bij avondlicht is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis. Aan de hand van vier verhaallijnen volgt het boek de bewogen levens van vier Duitse vrouwen uit verschillende generaties. Schröder weet daarmee bijna de hele vorige eeuw tot aan het heden te omspannen.

Deze vier verhaallijnen wisselen elkaar gemakkelijk af. De roman springt bovendien moeiteloos heen en weer door de tijd. Zo draait een groot deel van het boek om het leven van Senta, de moeder van Evelyn, die binnen een armoedig gezin is opgegroeid. Vanuit een ongelukkig huwelijk met ex-luchtmachtpiloot Ulrich, vertrekt zij naar Berlijn waar ze de Joodse journalist Julius Goldmann ontmoet. Zijn vader Itzig Goldmann handelt in kunst; werk waar hij mee moet stoppen zodra de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Het leven van Evelyn wordt gekenmerkt door de afwezigheid van haar moeder Senta. Silvia kampt met een ziekte, en Hannahs promotieonderzoek schiet niet echt op. Terwijl deze laatste steeds dieper haar Joodse geschiedenis induikt, houdt zij er bovendien een ongezonde relatie op na met haar promotor en leert zij de keerzijde van de academische wereld kennen.

Jonge vrouw in blauw bij avondlicht leest vlot en de jaren 20 tot en met 70 van de vorige eeuw komen door Schröders pen helemaal tot leven. Centraal in de roman staat een schilderij van Vermeer waar ook de titel van het boek naar verwijst. Itzig Goldmann heeft in nazi-Duitsland niet alleen moeten stoppen met zijn kunsthandel, zijn kunst werd tevens door de nazi’s gestolen. Schröder snijdt hiermee een pijnlijk onderwerp aan waarin zij duidelijk maakt dat restitutie van de geroofde kunststukken aan de rechtmatige eigenaren enkel mogelijk is als de familiegeschiedenis helder is. Hoewel het verhaal enkele plotwendingen bevat, blijft het verloop enigszins voorspelbaar. De personages worden niet genoeg uitgediept en drijven hierdoor aan de oppervlakte. De spanning rondom Hannahs familieonderzoek wordt zorgvuldig opgebouwd. Het is jammer dat de ontknoping vervolgens niet is wat je als lezer ervan had verwacht of gehoopt. Dit neemt niet weg dat Jonge vrouw in blauw bij avondlicht een urgente roman is die over belangrijke onderwerpen gaat die niet in de vergetelheid mogen raken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?