Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ontroerend vluchtverhaal wordt in konijnenhupjes verteld

Eline van der Boog 13 oktober 2023 Hebban Recensent
De negenjarige Roya, haar ouders en drie oudere broers krijgen na jarenlang in verschillende azc’s te hebben gewoond, een huis toegewezen. Sinds Roya drie jaar is, is de Afghaanse familie op de vlucht. Ze herinnert zich niet veel meer van de reis. Behalve dat het koud was en dat ze geen gewone reizigers waren, maar vluchtelingen die werden gesmokkeld: ‘Want het moest in het geheim’. Het hebben van een eigen huis met alles erop en eraan (‘eigen slaapkamers, een eigen douche, een eigen wc, en zelfs een tuin’) is voor Roya dan ook heel bijzonder. Toch mist er volgens haar iets: ‘Bij een huis hoort een huisdier’. Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman begint op het moment dat Roya in de dierenwinkel een klein, wit dwergkonijntje uitzoekt dat ze Misjka noemt. Het hele gezin van Roya sluit dit ‘sneeuwbalbolletje’ vervolgens in het hart. Langzaam maar zeker komen er steeds meer herinneringen aan de vlucht uit Afghanistan naar boven.

In 2008 schreef Van de Vendel als onderdeel van de Slash-serie het Young Adult-boek De gelukvinder. Hierin wordt de barre vlucht van het gezin van Elman beschreven die Afghanistan moet verlaten vanwege de ‘vrije gedachten’ van de ouders. In Misjka gaat dit verhaal verder nu het gezin in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen. De gebeurtenissen worden verpakt in een aandoenlijk verhaal voor jonge lezers vanaf een jaar of acht. Vanuit de ogen van een kind komen gevoelige onderwerpen aan bod, zoals de onzekere asielprocedure van het gezin: ‘We vroegen steeds weer aan de rechter of we Nederlanders mochten worden (…) we konden echt niet terug naar Afghanistan. Het is daar nog steeds hartstikke gevaarlijk!’ Bij Misjka kunnen haar vader en drie broers hun verhaal kwijt. Op die manier komt Roya te weten wat zij als vluchteling allemaal heeft meegemaakt. Het konijntje is bij deze mondelinge overdracht onmisbaar. Wanneer Misjka plotseling is verdwenen, helpt het hele gezin mee om hem te vinden.

Het is hartverwarmend om te lezen hoe close de familie met elkaar is. De tekeningen van Annet Schaap weten dit treffend verbeelden in de vorm van portretten in rustige aardetinten waarop Misjka steevast opvallend afsteekt. Van de Vendel deinst er daarnaast niet voor terug om onderwerpen als vooroordelen, je thuis voelen in Nederland, trauma en heling in het boek te verwerken. Dit gebeurt op een subtiele en invoelende wijze die past bij de leeftijd van de doelgroep. Behalve de zoektocht naar Misjka werkt het verhaal toe naar Roya’s spreekbeurt over dwergkonijnen waarbij gevoelens van liefde, gemis en verwerking door elkaar heen gaan lopen. Deze zwaardere stukken worden afgewisseld met luchtige observaties in kindertaal: ‘Ik probeerde in mijn hoofd te berekenen hoe groot een konijnenhupje was’. Misjka is een ontroerend verhaal over de zoektocht naar een thuis en hoe huisdieren bij kunnen dragen aan de verwerking van nare gebeurtenissen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!