Geloof, hoop en liefde

Helma Koot Helma Koot Hebban Team
30 mrt 2021

De Amerikaanse Nicole Deese heeft inmiddels al elf boeken op haar naam staan, maar Alles wat ik vinden wil is pas het tweede boek van haar hand dat nu in het Nederlands is verschenen in de vertaling van Tobya Jong. In Alles wat ik vinden wil maak je kennis met onderwijzeres Lauren die zwart op wit heeft bevestigd dat ze in ieder geval twee jaar van haar leven geen relatie aangaat. Dat is immers de voorwaarde om als single in aanmerking te komen voor een adoptie. Voor haar een fluitje van een cent, want na jaren van daten heeft ze zich erbij neergelegd dat haar droomman niet bestaat. Maar wat als die soulmate wel plotsklaps in je leven komt? En dat gebeurt precies als ze oog in oog komt te staan met Joshua Avery, die als invalkracht komt werken in het lokaal naast haar. Met zijn passie voor onderwijs en zijn overrompelende charme, laat hij Laurens hart sneller kloppen. En als lezer kan je dat helemaal begrijpen. Hij is met recht een droomman: bijna ‘to good to be true’. Hij is leuk, attent, slim en geweldig met kinderen. Wat wil je nog meer? Lapt ze de afspraken aan haar laars of is haar moedergevoel te sterk om te negeren en zet ze alles opzij om die langgekoesterde droom uit te laten komen? De adoptieprocedure is een belangrijk onderdeel van het verhaal en is geloofwaardig beschreven. Wat dat betreft kan Deese putten uit eigen ervaring, omdat zij net als Lauren, weliswaar samen met haar echtgenoot, een kindje uit China heeft geadopteerd. Dat is zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is een proces waarin je Lauren ziet worstelen met haar gevoelens, ziet twijfelen en hoop houden. Een hoop die behoorlijk op de proef wordt gesteld als haar wereld instort op het moment dat het adoptiebureau een verschrikkelijke fout maakt waardoor zelfs haar sterke geloof onder druk kom te staan. Tijdens het lange wachten en de onzekerheid die Lauren bij tijd en wijle overvalt wordt het belang van een achterban die de helpende hand kan bieden en met je meeleeft duidelijk. Hun steun helpt Lauren door menig moeilijke periode heen, ook nadat ze eindelijk haar dochtertje Aria in haar armen kan sluiten. Als personage is Lauren hierin volkomen geloofwaardig. Ze is een echte lieverd en behoorlijk onbaatzuchtig, hoewel ze ook licht rancuneus kan zijn, wat vooral naar voren komt in de verstoorde relatie die ze met haar familie heeft. Bij de immer begripvolle Joshua komt de geloofwaardigheid enigszins in het geding als man die altijd klaar staat en genoegen neemt met vriendschap boven liefde en Lauren in al besluiten steunt. Waar vind je nog zo’n man? Stiekem hoop je natuurlijk wel dat ze uiteindelijk toch hun happy end beleven en een liefdevol gezinnetje zullen vormen. Nicole Deese schrijft vanuit bijbelse waarden en het geloof loopt als een rode draad door het verhaal. Als je zelf niet gelovig bent, is het best lastig om te begrijpen dat Lauren en Joshua oprecht geloven dat alles in het leven is voorbestemd door God en dat God hen de weg wijst. In de praktijk betekent dit dat ze alle levensvragen spiegelen aan hun geloof. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er af en toe een beetje kriegelig van werd. Gelukkig overheerste dat kriegelige gevoel niet mijn leesplezier. Toen ik het geloof als feit had geaccepteerd, genoot ik van de fijne schrijfstijl en het mooie verhaal waarin emoties hand in hand gaan met humor. Het is zeker geen luchtig verhaal, maar wel een feelgood met diepte waarin net als in het echte leven niet alles van een leien dakje gaat en je soms geconfronteerd wordt met dilemma's die je dwingen om keuzes te maken die je eigenlijk niet wil. Als je je niet stoort aan de bijbelse waarden is het boek zeker een aanrader, maar wellicht minder geschikt voor als je totaal niets met het geloof hebt.

Meer recensies van Helma Koot