Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Lezer wordt regelmatig verrast

Kees van Duyn 22 mei 2024 Hebban Recensent
Terwijl Angelique Haak nog een baan had als administratief medewerkster, speelde ze in haar hoofd al een tijdje met een idee voor een thriller. Een jaar later, het was inmiddels 2017, verscheen haar debuut Een nieuw begin. Eind 2023 werd haar alweer zesde boek Afgeschreven uitgebracht, waarvoor een aantal persoonlijke ervaringen en omstandigheden in bepaald opzicht als inspiratiebron hebben gefungeerd. In de relatief korte tijd dat ze schrijft, heeft ze al verschillende nominaties en prijzen gewonnen.

Sasja Winters is de auteur van de succesvolle en populaire thrillerserie De Maasstadmoorden. Ze heeft echter besloten geen vervolgdeel meer te schrijven, geheel tegen de zin van haar uitgever. Een discussie hierover ontaardt in een incident, waarna ze besluit de schrijverswereld de rug toe te keren. Als de recherche vier jaar later bij haar langskomt, hoort ze van hen dat een jonge studente op exact dezelfde manier om het leven is gebracht als een moord in haar eerste boek. De moordenaar dreigt dat er meer slachtoffers zullen vallen als Sasja geen zesde en tevens afsluitend deel van de reeks gaat schrijven.

Het begin van het verhaal heeft een enigszins ongewone opzet, want nog voor de titelpagina en die met de colofon start de auteur met een kort fragment waarin een zekere Copycat zijn of haar relaas doet. Deze persoon, die tot in de ontknoping onbekend blijft, ontmoeten we nog diverse keren en uit ieder stukje tekst blijkt dat hij of zij een flinke dosis frustratie in zich heeft zitten. Daarnaast wordt Afgeschreven – een titel die tweeledig opgevat kan worden – eveneens verteld door protagonist Sasja en rechercheur Martin. Beide verhaallijnen zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden, hetgeen al vrij snel duidelijk is. Omdat de fictieve schrijfster het meest in beeld is en enkele voorvallen uit haar verleden hierin meegenomen worden, leert de lezer haar vrij goed kennen. De overige personages worden een heel stuk minder, maar wel voldoende uitgewerkt. Zij kunnen daarom prima in het geheel geplaatst worden.

Ondanks dat er al vrij snel het een en ander gebeurt, heeft de eerste helft van de plot een relatief rustig karakter. Je wordt door middel van cliffhangers wel enigszins nieuwsgierig gemaakt, maar het draait in die fase voornamelijk om de perikelen van Sasja. Het onderzoek dat Martin en zijn collega Jolanda uitvoeren, heeft nog het meest weg van een thriller. Halverwege komt er een kentering en gaat de tot dan minimaal aanwezige spanning omhoog. Tevens neemt het aantal interessante ontwikkelingen en wendingen toe, het tempo, dat sowieso al behoorlijk was, wordt opgeschroefd en zo goed als ieder personage komt een keer bij je aan de beurt om als verdachte bestempeld te worden. Uiteindelijk is de moordenaar natuurlijk een van hen, maar diens identiteit is desondanks onverwacht.

De schrijfstijl van Haak is vlot, toegankelijk, eigentijds en erg verzorgd. Zo nu en dan hebben enkele opmerkingen van Sasja een sarcastische ondertoon. Deze zorgen voor een glimlach en passen wel bij het gevoel dat ze soms heeft. Hoewel dit zeker geen dertien-in-een-dozijn-thriller is, bevat het boek wel diverse clichés en enkele kleine voorspelbaarheden. Storend is dit geenszins, wel opvallend, omdat ze blijkbaar moeilijk te voorkomen zijn. Het verhaal eindigt twee jaar later, wanneer alles achter de rug en de rust weer teruggekeerd is. Dit slot geeft iedereen een goed gevoel en lijkt een knipoog te zijn naar de feelgoodroman(s) die Sasja Winters (óók een pseudoniem van Haak) geschreven heeft.

Met Afgeschreven, dat van begin tot eind weet te boeien en de lezer regelmatig verrast, toont Haak aan dat ze in de loop der jaren als auteur een progressie heeft doorgemaakt en zal ze nog lang niet uitgeschreven zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.